zondag 4 december 2022

""THE MINER "" groot nieuw mijnwerkers standbeeld op het Marktplein

THE MINER


Een groot bronzen beeld van Anto Jurkić als eerbetoon aan de mijnwerkers
Met het grote bronzen beeld ‘The Miner’ krijgen Limburg en de mijnsite van Heusden-Zolder er een prachtig standbeeld bij. Een eerbetoon aan de mijnwerkers, gemaakt door de bekende Kroatische kunstenaar Anto Jurkić. Een verbeelding van een sterke koolputter met pikhouweel hoog in de lucht. Aan het houweel zweven twee kinderen. Een krachtig symbool en een oproep om de mijngeschiedenis door te geven aan het nageslacht.

De koolmijnen hebben Limburg gevormd en hertekend. Onze jeugd ziet nu de bonkige architectuur van de vele gerestaureerde gebouwen. Maar kennen ze ook de verhalen van hun grootouders, hun opofferingen, de moed en het zweet van het zware werk?
De herinnering aan de steenkoolindustrie moet levendig blijven zonder nostalgische reflex. De blik is meer dan ooit gericht op de toekomst. Hoe gaan de gerestaureerde en herbestemde mijnsites een sleutelrol spelen in de verdere vorming van de samenleving, de economie en het sociaal-culturele gebeuren? We moeten blijven ‘houwen’ om een zinvolle weg voor de toekomst uit te tekenen met steeds een waardevolle terugblik op het verleden.

Het beeld ‘The Miner’ is gemaakt in opdracht van een dynamische ondernemer en investeerder: de heer Tamer Cankurtaranoglu. Hij is momenteel eigenaar van de badzaal en de mijnmagazijnen van de Zolderse steenkoolmijn.Onlangs heeft hij de nieuwe brasserie ‘Lavandi’ geopend in de oude badzaal. Een knappe zaak, met een wereldse keuken, want Limburg koestert die wereldse en multiculturele identiteit. De badzaal is door Tamer Cankurtaranoglu omgevormd tot de polyvalente belevingsruimte The Max waar je kwalitatieve feesten, beurzen en congressen kan organiseren. Er is zelfs een Virtual Reality beleving. De naam The Max is afgeleid van zijn succesvol bedrijf Themax dat over de ganse wereld actief is. Zijn bedrijf is ook gevestigd in Kroatië & Bosnië-Herzegovina. Daar kwam hij in contact met kunstenaar Anto Jurkić. Omdat de vader en de broer van Tamer in de mijn van Zolder hebben gewerkt, vroeg hij aan Jurkić om een beeld te maken over zijn vader als mijnwerker met zijn twee zonen. Maar het beeld overstijgt de anekdotiek van het gezin en Jurkić maakte er een symbolisch werk van dat een subliem eerbetoon is aan
alle mijnwerkers.
Tamer Cankurtaranoglu is tot in zijn ziel getekend door het mijnverleden: “Als kind hing ik aan de lippen van mijn vader wanneer hij vertelde over de steenkoolmijn. Zijn verhaal en dat van de vele duizenden andere mijnwerkers wil ik blijven doorvertellen. Dat wil ik niet alleen doen door sterk te investeren in de badzaal en de mijnmagazijnen van Zolder met zinvolle projecten. Ik wilde ook graag een standbeeld als eerbetoon aan hem en mijn broer en als vorm van waardering voor de imposante geschiedenis van de steenkoolindustrie en haar moedige arbeiders. Zij hebben Limburg en België groot gemaakt. Dat mogen we nooit vergeten.”
Het beeld ‘The Miner’ werd ingezegend op zondag 4 december ’22 om 14u tegenover Brasserie Lavandi op het Marktplein van Heusden-Zolder, het epicentrum van de mijnsite. Dit in aanwezigheid van de kunstenaar Anto Jurkić en een delegatie uit Kroatië en Bosnië-Herzegovina. 4 december is ook de feestdag van Sint-Barbara, patroonheilige van de zware beroepen en dus ook van de mijnwerkers. Er is geen betere dag om ‘The Miner’ in te huldigen dan op deze feestdag die nog steeds door vele oud-mijnwerkers wordt gevierd. En daarenboven is het dit najaar 30 jaar geleden dat Zolder als allerlaatste koolmijn van de Benelux de deuren moest sluiten. 

 Momenteel loopt in ZLDR Luchtfabriek ook de prachtige expositie KOMPELKOPPEN van de Belgische topfotograaf Stephan Vanfleteren. Samen met zijn artistieke broeder Stef Van Alsenoy presenteert hij een emotioneel beeldverhaal van Limburgse mijnwerkers met fotografie, video, interviews en soundscape. Deze expo heeft al meer dan 3000 bezoekers over de vloer gekregen en is nog te beleven tot en met zondag 22 januari ’23. Voor meer informatie over de inhuldiging van ‘The Miner’ kunt u contact opnemen met Tamer Cankurtaranoglu via telefoon: 0475 62 57 16 of mail: Tamer.can@krautz.org Dank aan Frederique Jamart voor de foto