woensdag 7 december 2022

RIKOLTO organiseerde FOODFOREST door Louis de Jaegere

Het lokale Rikolto team onder leiding van An Kindermans organiseerde vanavond een filmavond in de Muze met als thema voedselbossen. Dit doen ze om de actie "Ik geef om goed eten" een start te geven.

Want waarom is het niet normaal dat iedereen toegang heeft tot goed eten en waarom zijn er nog lege brooddozen?
Binnenkort brengt het Rikolto team Heusden-Zolder winkelzakken onder de mensen vol met goed eten in de vorm van een ontbijt om geld in het laadje te krijgen voor hun organisatie en meer avonden te kunnen organiseren zoals deze.

De documentaire Foodforest, gemaakt door Louis de Jaegere laat verschillende initiatiefnemers aan het woord die het in BelgiĆ« hebben aangedurfd een voedselbos op te starten. In voedselbossen zien we een goede samenwerking van planten die ervoor zorgen dat iedere teelt er beter van wordt. In voedselbossen is het bij extreme warmte niet te droog of bij hevige regenval niet te nat. Er zijn geen ziekten of plagen. Hoe dit komt leggen de verschillende landbouwers op hun manier uit. voedselbossen zijn bossen met een sterke biodiversiteit waar niet dient geploegd te worden. 
De planten hebben een verschillende gelaagdheid en beschermen zo elkaar of voeden elkaar. Sommige planten dienen om insecten aan te trekken, die weer op hun beurt schadelijke insecten elimineren. Het zijn dus processen waar planten elkaar ondersteunen. Bij de vraag of deze manier van landbouw rendabel is wordt er door de landbouwers genuanceerd geantwoord. Bij de vraag of je kan leven van alles wat een voedselbos produceert is het antwoord dat er zeker een mentaliteitsverandering moet plaatsvinden bij de mensen. Dank aan Linda Graulus voor verslaggeving en foto's