maandag 21 november 2022

Pleegzorg verrijkt je leven

Van 18 tot en met 27 november is het Week van de Pleegzorg. Om de campagne van Pleegzorg Vlaanderen een lokale toets te geven, gingen we langs bij Annelien, een van de warme pleegzorgers in onze gemeente.

In 2018 stapte Annelien in het screeningstraject om ondersteunend pleegzorger te worden. Bij deze pleegzorgvorm woont het pleegkind enkel tijdens het weekend en vakanties bij een pleegzorger. Ouders die het lastig hebben, krijgen zo de nodige ademruimte. “Mijn eerste pleegkindje verbleef 1,5 jaar elke woensdag en 1 weekend in de maand bij mij”, steekt Annelien van wal. “Op dit moment komt hij nog maandelijks een keer op weekend. Door deze fijne eerste ervaring met pleegzorg, wilde ik een intensiever engagement aangaan en startte ik de procedure om langdurig of perspectiefbiedend pleegzorger te worden.”

Nu zorgt Annelien voor een warme thuis voor een kindje van 16 maanden. “Toen ik aangaf dat ik plaats had voor een pleegkindje, ging het plots heel snel. Pleegzorg Limburg schetste kort het verhaal van een baby’tje van pas 9 dagen oud dat crisisopvang nodig had. Een dag

later hield ik mijn pleegkindje al in mijn armen. De eerste dagen leefde ik in een bubbel van adrenaline. Van de ene op de andere dag had ik een baby in huis. Enorm intens, maar heel verrijkend. Een pleegkind komt ook met een figuurlijk rugzakje. Je neemt er tegelijk een hele familie bij.”
Snel werd duidelijk dat het kindje voor een langere tijd een plekje nodig had. “Ondertussen woont hij al meer dan een jaar bij mij. Hoe lang ik nog zijn pleegzorger blijf, is niet duidelijk. Bij perspectiefbiedende pleegzorg kan het pleegkind soms vele jaren bij een pleegzorger verblijven. In de mate van het mogelijke houdt het kind tijdens die periode contact met de ouder(s).” “Hoe ik omga met de gedachte dat mijn pleegkindje ooit weer weggaat? Ik heb me aangemeld als pleegzorger met het geloof dat de beste plaats voor een kindje bij de ouder(s) is. Als pleegzorger creëer ik een veilige basis voor het kindje om het contact met de ouders weer op te bouwen. Wanneer ik op een bepaald moment zie dat de bezoeken vlot verlopen en de ouder klaar is om goed voor het kind te zorgen, sta ik zeker achter een terugkeer naar huis.”
Annelien vindt veel steun bij de ontmoetingsgroep van Pleegzorg Limburg. “Dit netwerk van pleegzorgers is de uitgelezen plek om ervaringen te delen. Je leert er pleegzorgers kennen die in een gelijkaardige situatie zitten en dezelfde hindernissen tegenkomen. Af en toe ventileren is heel fijn. Dankzij deze ontmoetingen heb ik het ook aangedurfd om de stap naar langdurige pleegzorg te zetten.”

In principe kan iedereen pleegzorger worden. Je moet meerderjarig zijn en een selectieprocedure doorlopen. “Ik hoor vaak dat mensen vrezen pleegzorg niet aan te kunnen. Weet dan dat er verschillende pleegzorgvormen zijn. Voor elke pleegzorger is er wel een situatie die matcht, zolang je gelooft in de samenwerking met de ouders. Ben je geprikkeld door pleegzorg, maar twijfel je? Wacht niet te lang om de eerste stap te zetten want het duurt een tijdje om de volledige selectieprocedure te doorlopen. Ga al eens vrijblijvend naar een infosessie. Daar vind je waarschijnlijk antwoorden die de twijfel wegnemen.”

Pleegzorg Vlaanderen pakt dit jaar uit met een originele, maar bovenal lekkere campagne: Het Pleegfrietje! Over heel Vlaanderen steken frituren hun zaak in een pleegzorgjasje, om zo aandacht te vragen voor pleegzorg. Want iederéén eet toch wel eens frietjes?! De ideale plek om nieuwe pleeggezinnen te werven, zo dacht Pleegzorg Vlaanderen. Eet jij tijdens de Week van de Pleegzorg ook frietjes? Post dan zeker een foto op sociale media met #pleegfrietje. Zo help je mee zoeken naar een pleeggezin voor één van de 1000 Vlaamse kinderen op de wachtlijst