woensdag 30 november 2022

Er was een Dorpsraad in Berkenbos deze avond


Op de dorpsraad in Berkebos werden de activiteiten van het voorbije jaar en de volgende jaren voorgesteld. De voorbije jaren werd er in Berkenbos ondanks coronaperikelen verder gewerkt. Er werd online vergaderd en gewerkt. Er mocht gewandeld worden waardoor het project rond stille wegen vorm kreeg. De opruimacties zwerfvuil 2021 & 2022 zijn eveneens blijven doorgaan.

Berkenbos leeft kreeg dit jaar weer vorm.
Het concept bleef behouden. Een samenwerking met KWB, de parochie en vrijwilligers resulteerden in een uitstekende editie die een cheque voor de Chiro opbracht van 500 euro. De rest van de opbrengst is in kas gegaan. 

De dorpsraad van Berkenbos communiceert via verschillende middelen waaronder Facebook, de bestaande kanalen zoals de internet gazet  "Nieuws Heusden-Zolder" van Rudi Coomans. Verder is er HOPLR met 406 leden die vooral dient om burenhulp te motiveren. De buurtpreventiegroep (45 leden) die supervisie doen over de veiligheid in de buurt en indien nodig de politie verwittigen.

Er werd eveneens melding gemaakt van de snelheidsmetingen in de omgeving van de Halstraat in Juni. Daaruit bleek dat 17,60% te hard rijdt. Enkele uitschieters waren 110 km/u in een zone 50.

De fiets en voetpaden zijn in Berkebos op vele plaatsen in slechte staat. Daarop wil de Dorpsraad zich in het komende jaar focussen. Berkebos heeft een ziekenhuis, een school en een woonzorgcentrum. Het is dus zeker belangrijk hier oog voor te hebben.

Daarna ging er een heel groot deel van de avond naar basisbereikbaarheid en openbaar vervoer. Het ging hier dan vooral over het treinnet, het kernnet (bussen & trams - vaste lijnen) het aanvullend net (bussen in dienst van het kernnet) en vervoer op maat. Er verdwijnen in Heusden-Zolder 44 haltes, maar er komen 6 haltes bij die gelinkt zijn aan een aantal nieuwe buslijnen die een breder bereik hebben. Lode Schops deed een uitgebreid relaas over deze nieuwigheden.

Als slot wilde de dorpsraad het hebben over wat volgt. Zo gaan ze zich verdiepen in de Saga van de Putheks. Het project van de stille wegen wordt verder opgevolgd. De opruimacties gaan gestaag door. Men wil Berkenbos letterlijk in de bloemen zetten.

Berkenbos gaat weer door op 3 september 2023 en men heeft idee├źn voor een historische wandeling doorheen Berkenbos van +/- 7,5 km. Dit zijn zeker activiteiten genoeg om er in 2023 een bruisend Berkenbos van te maken! 
Met dank aan Linda Graulus voor verslaggeving en foto's