vrijdag 25 november 2022

Beleefdag Limburgse reddings- en therapiehonden op 02 dec. 't Weyerke


HEUSDEN-ZOLDER – De Limburgse reddings- en therapiehonden (LRTH) vieren hun 10-jarig bestaan. Al 10 jaar bezoeken de honden en hun baasjes de zorggebruikers van ’t Weyerke in Heusden-Zolder om met hen te wandelen, te knuffelen en te spelen. Een activiteit waar reikhalzend naar uitgekeken wordt want de honden maken écht een verschil in het leven van de zorggebruikers. Ook voor de eigenaar van de hond is het een meerwaarde: door je hond in te zetten in de zorg, leer je hem op een andere manier kennen en krijg je een diepere band. Op 2 december krijgen nieuwe honden de kans om te proeven van deze bijzondere ervaring.

Guido Franssens (LRTH): “We zijn ervan overtuigd dat heel wat mensen, zonder het te weten, een hond met een missie in huis hebben. We willen hen de kans geven om kennis te maken. Er zijn heel wat activiteiten die je met je hond kan doen, maar samen actief zijn in de zorg is toch wel heel bijzonder. Je ziet mensen openbloeien tijdens de hondenbezoekjes.”
Katleen Beysen (therapeut in ’t Weyerke): “Het klopt dat we de zorggebruikers in interactie met de honden vaak verrassende dingen zien doen. Mensen die doorgaans heel gespannen zijn, komen meer tot ontspanning. Dat stukje verder wandelen gaat ineens wél. Of het wordt gemakkelijker om contact te maken met iemand die op andere momenten ook wel graag in zijn eigen wereldje zit.” Kristien Machiels (LRTH): “Een bezoekje aan ’t Weyerke brengt altijd iets nieuws en het feit dat je je tijd met gelijkgestemden kan doorbrengen is een toffe extra. Samen met andere hondenliefhebbers napraten over de vaardigheden die je hond heeft opgedaan in de zorg: een echte ‘hondengek’ doet niets liever. (lacht)”

Guido: “De vraag naar de inzet van onze honden is groot want ook in de woonzorgcentra zijn ze een graag geziene gast. Doordat er niet altijd genoeg vrijwilligers zijn, moeten we soms wel eens een bezoek afzeggen.” Katleen: “De teleurstelling is dan groot want ‘de hondjes’, die kent iedereen hier. We hopen met de beleefdag nieuwe mensen aan te trekken die ook het verschil willen maken.”

Kristien: “Op 2 december zijn geïnteresseerden samen met hun hond vanaf 9u15 welkom in ’t Weyerke. De Limburgse reddings- en therapiehonden zorgen die dag voor een goede omkadering waarbinnen geïnteresseerden kunnen ervaren of deze warme vorm van vrijwilligerswerk iets is om samen met hun trouwe viervoeter te doen. Meer info vind je op de facebookpagina van ’t Weyerke of die van de Limburgse reddings- en therapiehonden.”

Bijkomende informatie
Locatie: Dienstencentrum ’t Weyerke Domherenstraat 3 3550 Heusden-Zolder
Programma:
9u15 verzamelen aan het onthaal
9u30 – 10u korte info
10u wandeling met nieuwe honden
10u30 wandeling met de zorggebruikers
11u napraten in De Schaft