maandag 31 oktober 2022

Wereldbeker Cyclocross in Maasmechelen.

Maasmechelen was vandaag het decor van de wereldbeker cyclocross. Voor de eerste maal na het afhaken van Rucphen mocht Kamiel Vandenbergh en zijn ploeg opzoek naar een nieuwe locatie. Die werd gevonden op de mijnsite in Maasmechelen en er werd een parcours uitgetekend van 3,2 km. Een prachtig parcours met klimmetjes, zandbak, balken en een technisch gedeelte waren de ingrediënten om er een spannende namiddag van te maken.
De dames elite mochten er om 13u40 aan beginnen. Met 69 stonden ze aan de start en het waren de Nederlandse youngsters die er al van bij de start de beuk er in gooide. De enige die nog kan aanklampen was Denise Betsema. Daarna was het sein van de Nederlandse beloften gekomen om er met zijn drieën uit te maken wie de wereldbeker op de naam te schrijven. Om de haverklap probeerde ze weg te komen, maar werden gecounterd. Fem van Empel die vorige 3 wereldbekers had gewonnen was de superfavoriet maar dan moest ze afrekenen met Puck Pieterse en Shirin Van Anrooij. De dames gaven elkaar geen duimbreed toe. Denise Betsema die gisteren nog de Superprestige had gewonnen volgde als vierde al op een behoorlijke achterstand. En onze Belgische deelneemsters zal je dan denken, Zij speelde geen rol ven betekenis. Sanne Cant zat ver in het veld, ook Laura Verdonschot kwam niet in het stuk voor. Dan maar terug naar de kopgroep en het Nederlandse onderonsje. Van Empel gooide er stevig tempo tegenaan en achter haar brak het. Puck Pieterse en Vananrooij konden geen vuist maken en zo won Femke Van Empel haar vierde wereldbeker op rij. Daarmee verstevigt ze ook haar leidersplaats in de wereldbeker stand.

Dan naar de mannen elite.
Hier stonden 41 mannen aan de start. Alle ogen waren ook deze keer gericht op Eli Iserbyt want hij won de drie vorige wereldbekers. Of kon iemand anders de hemagonie van het Sausen Pauwels doorbreken.
Laurens Sweeck was in de vorige drie wereldbekers zijn dichtste belager maar werd iedere keer in de tang genomen door Michael Vanthourenhout. De start en de hole shot was voor Quinten Hermans en kon zo als eerste de schuine kant nemen. Een slipper en deze kwam de Tessenderlonaar zeer duur te staan. Hij was op achtervolgen aangewezen en verzeilde in de achterste gelederen van het peloton. In de kop van de cross de usueel suspects. Yserbyt, Vanthourenhout, Sweeck, Kuhn, Vandebosch, Vandeputte, waren de leiders in de eerste ronden. Dan ging Yserbyt aan de boom schudden maar kreeg geen vrijgeleide. Laurens Sweeck, de man in vorm counterde gepast en zo kwam het veld terug samen. Dan ging Laurens Sweeck het tempo opvoeren en dat was ook het einde van de achtervolgers. Het verschroeiende tempo dat Sweeck er op nahield moest iedereen uit de wielen.

Na een paar ronden had hij zelfs dertig seconden voorsprong op Lars Van Der Haar, Michael Vanthourenhout, Eli Iserbyt en Niels Vandeputte. Nog drie ronden te gaan en plots halvering van de voorsprong van Sweeck. Was hij iets tegengekomen!!! Dat maakte wel dat er terug wat spanning zat aan te komen. Quinten Hermans die aan echte remonte was begonnen was opgeklommen tot een zevende plaats. Met nog een ronde te gaan was de zege al binnen voor Laurens Sweeck? Jawel hoor de zege was binnen en oververdiend. Niemand die maar één antwoord had op zijn demarrage. Na zijn twee tweede en een vierde plaats nu eindelijk die o zo belangrijke zege. Zo blijft de spanning in de wereldbeker stand gegarandeerd.

 Uitslag bij de elite dames.
1- Van Empel Fem <> Ned
2- Pieterse Puck <> Ned
3- Van Anrooij Shirin <> Ned
4- Betsema Denise <> Ned
5- Vas Kata Blanka <> Hun
6- Vos Marianne <> Ned
7- Van Der Heijden <> Ned
8- Honsinger Clara <> USA
9- Alvarado Ceylin Del Carmen<> Ned
10- Burquier Line <> 

Uitslag bij de elite mannen.
1- Sweeck Laurens <> Bel
2- Van Der Haar Lars <> Ned
3- Iserbyt Eli <> Bel
4- Vanthourenhout Michael <> Bel
5- Vandeputte Niels <> Bel
6- Kuhn Kevin <> Sui
7- Hermans Quinten <> Bel
8- Adams Jens <> Bel
9- Vandebosch Toon <> Bel
10- Kamp Ryan <> Ned