zondag 2 oktober 2022

SUITE VOOR DE LAATSTE MIJN 2022


Hoe? Fenomenaal goed, moet je zijn… Om dit te beperken tot één weekend. Een meesterwerk, verteld in een half uur, met begeleiding van super muzikanten en een koor. Wat Tom Michielsen hier uit zijn mouw schudde, is niet alledaags. Aangrijpend zelfs. Limburgs. Iets wat iedere familie aangrijpt, wat maar enigszins verwant is met de Steenkoolmijnen. 
 Niks overgeslagen ook niet. Van begin, tot einde, met de tragedies, voor alle nationaliteiten. Een ‘must- see experience’!! Vandaar, dat dit niet zou beperkt mogen worden tot één weekend. De uitvoering van dit geheel, en het zijn teveel namen om op te noemen, maakte dit alles, tot een meesterwerk. Van beeldvorming tot koor. Van uitvoering tot compositie. Door Lieven Cambré en Steven De Bruyn en hun hele aanhang van dit oeuvre jazz specialisten.

Als je hart in Heusden-Zolder ligt. Of aanverwant bent met de Steenkoolmijnen. (Het is weinig uitzonderlijk dat dat niet het geval zou zijn) Dan MOET je dit gezien hebben! Je hoeft daar geen ‘koolputter’ voor geweest te zijn. Je gevoel gaat 800m meegesleurd worden onder de grond. De fundering van wat ooit was in Zolder, Beringen, Houthalen en omstreken. Gefundeerd met schitterend beeldmateriaal. Gebracht door gerenommeerde muzikanten, van bij ons.

Maar je zal wakker gemaakt worden met de stem van Stien Carlier, die duidelijk in haar zelf geschreven lied duidt. Dat; de tijd gekomen is om het verleden te veranderen. Dat cultuur, natuur en immigratie, na de sluiting, een nefast item is geworden. Op 30 September was het exact 30 jaar geleden, dat Zolder zijn deuren sloot, als laatste in de gehele Benelux. Met dit initiatief op cultureel vlak, zal dat nooit vergeten worden. Dus waarom beperken op één weekend.

En dan vergat ik nog de randanimatie te vernoemen. Mooi aangekleed. Van clowns tot percussie. Borokov liefhebbers, en het allernieuwste ‘KOMPEL’ biertje wat voorgesteld werd. Zeker de moeite waard om te bezoeken. Voor herhalingen vatbaar !! Voor wie die dit te laat gelezen heeft… Dank aan Tony Sempels voor verslag en foto's