donderdag 6 oktober 2022

Rampoefening Oscar Oscar Down Heusden-Zolder Vanavond is er op de Ubbelvelden in Boekt Zolder een rampoefening Oscar Oscar Down gehouden.
Het scenario; Terwijl een jeugdbeweging op de Ubbelvelden in Boekt hun tenten aan het opzetten zijn, stort daar een privĂ© jet neer. De balans is bijzonder zwaar: drie dodelijke slachtoffers en 25 gewonden waarvan 10 zwaargewond. 

Het gemeentelijk rampenplan van Heusden-Zolder en het medisch interventieplan van Limburg wordt afgekondigd.
Deelnemende (hulp)diensten die ter plaatse komen zijn:
- Brandweer Zuid-West-Limburg
- Ambulances brandweer Zuid-West-Limburg
- Ambulances en SIT Rode Kruis Limburg
- Ambulances Vlaams Kruis
- MUG teams van het Sint Franciscusziekenhuis Heusden, Jessa Hasselt en Sint Trudo Sint Truiden(deze teams maken gebruik van brandweervoertuigen omdat de reguliere hulpverlening in hun regio moet gewaarborgd blijven)
- Lokale politie Heusden-Zolder

Slachtoffers:
Slachtoffers worden gesimuleerd door Chiro Boekt en studenten verpleegkunde PXL. Er mag gerust gezegd worden dat ze hun van slachtoffer voortreffelijk hebben gespeeld.
Afvoer slachtoffers:
Slachtoffers dienaar het Sint Franciscus ziekenhuis worden gereguleerd, worden effectief naar het ziekenhuis gebracht, waar ook op de spoedafdeling het rampenplan wordt geactiveerd. De slachtoffers voorde andere ziekenhuizen worden fictief tot daar gebracht.
Nog enkele cijfers:
Totaal hulpverleners 60
Totaal aantal slachtoffers simulanten 25+

Weetjes:
De oefening werd gefilmd met drone voor interne evaluatie. Hogeschool PXL Maakt beelden van de oefening voor educatieve doeleinden.
Het was maar een fictief rampscenario maar met welk een machtsontplooiing dit allemaal gebeurd, daar kunnen we alleen maar met veel respect naar kijken. Met veel dank aan Joseph Bams voor verslaggeving & foto's