zaterdag 1 oktober 2022

Herbestemming schachtbok KS Zolder.


Vandaag om 15u00 werden we ontvangen door directeur van de Muze Tom Michielsen. Hij leidde ons naar de binnenkant van de schachtbok waar we uitleg kregen wat er uiteindelijk met de schachtbok gaat gebeuren.
De architect heeft iedereen proberen duidelijk te maken aan de hand van foto's hoe de schachtbok er in de toekomst zal uit zien. De mijn van Zolder gesloten op 30 september 1992 is de laatste van een reeks sluitingen van de mijnen in Limburg.

Een heel aantal van de gebouwen op de site van Zolder zijn reeds gerestaureerd en een aantal moeten nog gedaan worden waaronder de watertoren en het enige niet geklasseerde is het magazijn gebouw.

De werken aan het magazijnbouw zijn bezig en zal gebruikt worden als een polyvalente zaal maar door de corona toestand lopen deze werken wat vertraging op.

Dan naar het schachtgebouw zelf.
Om te weten hoe het gebouw in mekaar zit heb je een schetsgebouw. Het is de bedoeling om er volgend jaar dus in 2023 aan te beginnen. Tien jaar geleden werd door LRM ( Limburgse Reconversie

Maatschappij) gevraagd om een dossier op te stellen. Het is jaren een discussie geweest met LRM omdat zij stelde dat er met het gebouw niks aan te vangen viel. Het is een geklasseerd gebouw en het moest van het Erfgoed een nieuwe bestemming krijgen.

Het gebouw werd later overgedragen aan de gemeente en het is op vraag van de gemeente dat het gebouw een herbestemming zal krijgen. Omdat de VDAB op zoek naar een gebouw is er besloten om de VDAB onder te brengen in het nieuwe gebouw. Het gebouw wordt daarmee in tweeën gespitst en de andere helft is louter een toeristische aangelegenheid. 

De erfgoed wandeling die er nu is zal dan worden doorgetrokken tot aan de schachtbok. De schachtbok van Zolder is toch wel een speciale want deze is van het Engelse type. Er werd heel veel geld en fantasie aan deze schachtbok geïnvesteerd. De ramen van de muren werden grotendeels dichtgemetseld en vervangen door veel kleinere ramen. Men zal terug gaan naar het oorspronkelijke namelijk terug de grote ramen met veel lichtinval. Boven op het hoogste punt van de schatbok is het idee geboren om er een Skybar te installeren. 

Maar hoe geraak je tot boven, eerste werd er geopperd om de trappen naar boven te restaureren maar dat bleek veel te veel te kosten en heeft me besloten om aan de buitenkant een glazen lift te installeren. Vermits dat het daar boven behoorlijk waait zal er een glazen wand gezet worden en heeft me een prachtig zicht over de skyline van Heusden-Zolder. Er komt een nieuw dak en een nieuwe verlichting boven in de schachtbok. 

De hele kost van deze restauratie zal niet helemaal door de gemeente Zolder gedragen, het is een geklasseerd monument en de Vlaamse Overheid zal wat subsidies voor hun rekening nemen. Sommige onderdelen zullen niet gesubsidieerd worden zoals de kantoor ruimtes waar de VDAB zal gehuisvest worden. Als laatst werden we opgewacht door Tom Michielsen en hij opperde een droom om vanuit de Luchtfabriek een hoge doorsteek te maken naar de schachtbok. Zal het bij dromen blijven Tom want zoals je weet, de meeste dromen zijn.......... Juist
Met veel dank aan Joseph Bams voor de verslaggeving en foto's