dinsdag 27 september 2022

"" Licht in de Tunnel "" door Bart Demijttenaere


Vanavond werd het boek van Bart Demijttenaere, Licht in de Tunnel, in de Muze voorgesteld. Het werd een gezellige avond die muzikaal werd opgeluisterd door mensen van de fanfare De Ware Vrienden.

Bart werd gevraagd door de gemeente Heusden-Zolder om dit boek te schrijven ter ere van de 30ste Verjaardag van de sluiting van de laatste mijn in Heusden-Zolder op 30 september 1992. De bedoeling was om de jongeren, voor wie het mijnverleden niet meer gekend is, een historisch verhaal te geven waarin ze zich kunnen inleven in het leven in de steenkoolmijn en dit door middel van Emiel, een jongetje van 14 jaar die in de mijn moet gaan werken omdat hij voor de school niet meer deugt. Auteur Bart is voor dit verhaal helemaal terug in de tijd moeten gaan en heeft zich helemaal moeten vastbijten in het personage van Emiel. Hij heeft alles moeten doen kloppen en dit kon alleen maar door heel veel opzoekingen te doen. Hij werd hiervoor geholpen door de heemkundige kring en vooral door de bibliotheek van Heusden-Zolder.

Op het einde van de boekvoorstelling komt Victor erbij zitten in de gedaante van Emiel. Hij heeft het boek al 3 maal gelezen en vertelt hoe hij dit beleefd heeft. Bij het naar huis gaan kwam ik een meisje tegen die een boekbespreking zal geven over het boek. Ik ben er van overtuigd dat dit boek zal gelezen worden door onze jonge en oude inwoners van Heusden-Zolder en ver daarbuiten. Met veel dank aan Linda Graulus voor de verslaggeving en foto's