vrijdag 30 september 2022

KS Vriendenkring en E.M.A. herdenking 30 jaar na stopzetting van kolenexploitatie


Een beperkte delegatie van KS Vriendenkring en E.M.A. kwam vanmorgen samen om terug te denken aan de stopzetting van de steenkoolexploitatie, in Limburg, Vlaanderen en België, nu 30 jaar geleden, door de beslissing van de toenmalige Vlaamse Executieven op 26 mei 1989. Er waren vanmorgen 2 bussen voorzien in Houthalen Mijnwerkersplein om naar Begraafplaats in Zwartberg te gaan om een bezoek en kransneerlegging aan graf van Jan Latos te brengen met een korte plechtigheid dit was zo om en bij 09u30. Zie de foto's hieronder klik op de kleine foto's om een groter formaat te zien



Daarna verzamelde de ex-mijnwerkers zich aan de bussen om een bezoek en kransneerlegging te brengen  aan het graf van Valeer Sclep, korte plechtigheid. Zie de foto's hieronder, klik op de foto om een groters bestand te zien.



Tevens gaan de afvaardiging ex mijnwerkers naar het standbeeld te Genk naar professor André Dumont en professor Karel Pinxten, om duidelijk aan te geven dat Limburg geen meerwaarde heeft gegeven aan de steenkolen die zij ontdekt hebben. Er kwam geen steenkool verwerkende nijverheid. André Dumont en vele anderen verdienen hier alle eer voor de energie, de tijd, hun kennis en kunde, met bloed zweet en tranen om de steenkool te delven die ons land zo broodnodig had en dat zullen wij nooit vergeten. Foto's hieronder André Dumont klik op de kleine foto's voor groter bestand te zien.



Foto's met veel dank aan Patrick Claes
Voor de voorzitter Michel Dylst en namens het bestuur, 
Ir. Michel Dylst   Voorzitter                                 Eddy Melis  Ad-interim voorzitter T 0478 25 02 27
Robert Coens  mijnwerker@e-m-a.be                  Eddy Melis  mijnwerkersvoorwerk@gmail.com