maandag 12 september 2022

De brug in Viversel vanaf 19 september starten de werken


De Vlaamse Waterweg nv gaat in Viversel een nieuwe brug over het Albertkanaal leggen en het kanaal verbreden. Omwille van de werken is er geen verkeer mogelijk over het kanaal vanaf maandag 19 september tot aan het kerstverlof. “De werken kaderen in de opwaardering van het Albertkanaal waarbij alle bruggen verhoogd worden om zo de capaciteit van het kanaal verder te vergroten. Hiermee willen een boost geven aan de binnenvaart. Concreet zal in Viversel de oude brug worden afgebroken en vervangen door de reeds ge├»nstalleerde brug die diende als tijdelijke rijweg van de E314 over het kanaal. Daarnaast staat ook een verbreding van het kanaal op de planning”, duidt Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters.
KANAAL VERBREDEN

Maandag 19 september start de aannemer met voorbereidende werken aan de huidige brug. Daarom wordt de brug afgesloten voor alle verkeer. Vanaf zondag 25 september wordt de brug effectief afgebroken om vervolgens het kanaal te verbreden. Ook de nieuwe landhoofden worden gebouwd. Deze werken duren tot eind november. Nieuwe brug plaatsen

Als het kanaal zijn nieuwe breedte heeft, start de aannemer de voorbereidingen om de nieuwe boogbrug op zijn plaats te leggen. Het gaat om de al geïnstalleerde brug die diende als tijdelijke rijweg van de E314 over het kanaal. Zaterdag 10 december wordt deze brug naar zijn definitieve plek in Viversel gevaren. Daarna heeft de aannemer nog een tweetal weken nodig om de wegaansluitingen af te werken. Voor het kerstverlof zal de nieuwe brug van Viversel terug open zijn.

Omleidingen
Het auto- en vracht verkeer wordt de hele periode omgeleid via de E314 en E313. Fietsers en voetgangers kunnen tot eind november via de tijdelijke brug langs de E314. Als die brug verhuist naar zijn nieuwe locatie, moeten zij zo’n drie weken omrijden via de brug in Genenbos (Lummen). Werken kaderen in opwaardering Albertkanaal

Jaarlijks wordt zo’n 40 miljoen ton aan goederen vervoerd over het Albertkanaal wat het equivalent is van 2 miljoen vrachtwagens. Om de capaciteit van het kanaal verder te vergroten, verhoogt De Vlaamse Waterweg nv stelselmatig alle bruggen over het Albertkanaal tot een vrije doorvaarthoogte van 9,10 meter. Op die manier geven we onze binnenscheepvaart alle kansen en kunnen binnenschepen met 4 lagen containers veilig en vlot varen. Zo wordt het voor logistieke spelers en ondernemers nog aantrekkelijker om de vrachtwagen in te ruilen voor de binnenvaart. Inmiddels zijn 57 van de 62 bruggen al verhoogd en zijn 5 andere bruggen in uitvoerings- of startfase. In 2023 zullen de eerste schepen met 4 lagen containers over het Albertkanaal varen.

En voor zij die  het willen volgen dan is er nu woensdag omstreeks 19u30 in de Vierseleer een infomoment voor de buurt.
Kijk voor meer informatie op www.vlaamsewaterweg.be .En onze dank aan De Vlaamse Waterweg voor alle info