woensdag 21 september 2022

BOEKVOORSTELLING ""LICHT IN DE TUNNEL ""

JEUGDBOEK GRAAFT IN MIJNVERLEDEN
In het nieuwe boek van Bart Demyttenaere speelt de mijn een belangrijke rol. In samenwerking met onze bibliotheek en Clavis verschijnt eind augustus het kinder- en jeugdboek ‘Licht in de tunnel – Emiel, ridder van de mijn’. Een historisch verhaal over een jongen die droomt van een avontuur onder de grond.

Bart, kan je al een tipje van de sluier lichten over het verhaal?
“Sommige verhalen uit het verleden leven nog heel lang verder. Kijk maar naar Emiel. Als kleine jongen is hij gefascineerd door ridders. Tot hij ouder wordt en een nieuwe droom krijgt: hij wil mijnwerker worden, net als zijn vader. Maar verschillen die twee roepingen wel zoveel van elkaar? Een harnas of een mijnhelm dragen, het vraagt allebei veel moed …”

Is dit boek gebaseerd op verhalen uit de steenkoolmijn?
“Het verhaal speelt zich af in en om de koolmijn van Zolder in de jaren 1932 en 1933. De personages zijn fictief, maar alle achtergrondinformatie is historisch correct. Dat vroeg veel opzoekingswerk.”

Heb je zelf banden met de mijn?
“Ik heb mijn jeugdjaren in Beringen doorgebracht en heb zelf de sociale spanningen net voor de sluiting van de Beringse mijn meegemaakt. Toen ik nog voor de klas stond, waren enkele van mijn leerlingen zonen van mijnwerkers. Ook zo leerde ik de eigenheid van werken in de mijnen kennen.”

Wat is het belang van dit boek?
“Vreemd genoeg bestaan er in ons taalgebied nauwelijks kinder- en jeugdboeken waarin mijnwerkers en hun levensomstandigheden centraal staan. Op die manier dreigt ons collectieve mijnverleden naar de achtergrond te verhuizen. Mijn boek moet ons mijnverleden nieuw leven inblazen.”

[kader] Benieuwd naar het verhaal van Emiel?
Bart Demyttenaere stelt zijn boek op dinsdag 27 september aan je voor in CC MUZE. Schrijf je in via www.muze.be of in de bibliotheek.