dinsdag 9 augustus 2022

speleoloog Marc Mentens verkozen tot UIS Bureau 2022 - 2025

Marc Mentens, voorzitter van speleoclub Cueva, is op zondag 31 juli 2022 verkozen als bestuurslid van het UIS (UIS staat voor de Union International de Spéléologie). Op dit moment verblijft Marc in Zolder maar enige tijd terug was hij op de Filipijnen, maar zijn roots liggen in  Heusden Zolder en hij werkte in de kolenmijn van Zolder.
Wij stelde even enkele vragen aan Marc

Hoe word je bestuurder UIS?
 Wel das hele boterham, dit is resultaat van jaren lang werken in grotten overal ter wereld. Ik heb sinds 2017 goede contacten met de UIS .maar ze kenden mij reeds langer. Tijdens het congres in Sidney heb ik hun kunnen laten zien wat mijn werk was en waar ik werkte in grotten. Ze waren meer dan geïnteresseerd. 
Tijdens het UIS Congres in Annecy werd ik gecontacteerd door meerdere landen om in hun bestuur te zetelen. Ik dacht niet dat ik effectief verkozen zou worden, dacht wel we zien wel. Tot mijn grote verrassing ben ik wel degelijk in hun bestuur verkozen door 42 van de 63 landen die lid zijn. Er waren 18 kandidaten voor 7 bureau plaatsen. En ik zat plotseling in het bestuur van de internationale koepelorganisatie voor speleologen.
Mijn project dat ik naar voorbracht heeft wellicht de doorslag gegeven.
Ik wil vooral jonge speleologen die het willen gaan doen helpen met materiaal en opleidingen in de landen waar er geen goede mogelijkheden zijn om grotten te exploreren en te beschermen. Hun wil ik graag gaan helpen met materiaal en kennis. Dit project werd duidelijk goed ontvangen door de delegaties uit 42 landen.

Mijn mandaat loopt tot het volgende internationale congres in Brazilië in 2025.
 Je kan terug verkozen worden, maar dat is weer hele klus dan. Erg moeilijk om er weer terug in te komen, hopelijk kunnen we dat weer klaren dan. Maar deze 3 jaar zijn al hele uitdaging op zich. Dit is een hele klus. Wees er maar zeker van, maar ik ga er voor 200% in vliegen. 


 Ik ben met speleologie begonnen in 1978 ergens, vrienden namen me mee naar de Ardennen omdat ik gepassioneerd was voor grotten. Door de jaren heen werd het perspectief breder en trokken we de wereld in om exploraties en expedities te doen. Heb behoorlijk stuk van de wereld ondergronds gezien. Heel erg mooie en diepe grotten hebben we bezocht door de jaren heen. De langste was 28 km, de diepste 1335 meter diep. Het zijn er echt honderden grotten die we in al die jaren bezochten met onze Zolderse club  ""SPELEO CUEVA "". Wel spijtig dat deze groep niet beschikt over een website.

Kwam je ook in benaderde situaties terecht Marc ? 
Benarde situaties, jawel maar door goed inzicht er nooit echt probleem mee gehad. Gelukkig toch ...

Uit wat bestaat zo een opleiding
De  opleiding bestaat uit 2 delen, eerst inzicht en voortbeweging in grotten, dan koord techniek. De opleiding gaven we zelf nadat we met enkele van onze club opleiding van Bloso en het verbond van Vlaamse speleologen hadden gekregen. Met de juiste opleiding en ingesteldheid kan het best safe verlopen. Voor macho’s is er geen plaats in 

Vaak werkten we samen met anderen om deze projecten te dragen. We hebben dit allemaal uit eigen zak betaald, geen hulp niets. Niet voor iedereen weggelegd, we zagen velen lid worden. Maar de meesten bleven maar even.  Dank aan Marc die zijn tijd toch even kon vrijmaken voor ons en onze vragen beantwoorde. Dank Marc voor de schitterende foto's