dinsdag 30 augustus 2022

Op pad met Paul Coolen door Noord-Italië dag 9


Een dagje in Assisi, beschouwing dinsdag 30 augustus 2022, Assisi, Italië Halfweg de tocht richting Rome past natuurlijk een rustdag in Assisi, hét Franciscus-centrum. Deze stad heeft dezelfde historische rijkdom als Venetië zónder het water maar mét de bergen.

Te veel om te zien in 1 dag maar voldoende tijd voor een eenmalig bezoek.
BESCHOUWING:
Ik schrijf onderstaande met enige terughoudendheid en aarzeling omwille van de persoonlijke aard terwijl het toch ons allen aangaat.
Na 8 dagen stappen door Toscane en Umbrië merk ik wat de hoge temperaturen en het gebrek aan regen (klimaatverandering) doen met ook deze omgeving: uitgedroogde rivieren, de grote Tiber die je met je botten kan oversteken, watertekort.

Steeds wordt naar de overheid verwezen die maatregelen moet nemen. De instanties hebben hierin een zeer belangrijke rol, dat is waar.
Maar bijna nooit wordt er gewezen op onze persoonlijke verantwoordelijkheid. Franciscus toont ons de weg: soberheid, zorg voor de natuur. Voor mij persoonlijk zijn dit dé thema's van mijn tocht.
Toegepast op mezelf: slaaptrein naar Firenze (hoewel dubbel zo duur als het vliegtuig wat absurd is), alles te voet, weinig vlees, weinig consumptie... Ik heb niet het gevoel dat ik hierdoor iets mis, integendeel! Natuurlijk "zondig" ik ook al eens maar ik tracht mijn verantwoordelijkheid te nemen.
Een druppel op een hete plaat? Wel ja, maar vele druppels zorgen voor verkoeling.
Soms voelt voor mij de hele klimaattoestand aan als het spelende orkest op de Titanic met dansende opvarenden, après nous (avec nous) le déluge. Wij vliegen, rijden, eten en kopen alsof er niets aan de hand is. De vrije markteconomie luidt. "Ik heb geld dus mag ik alles kopen wat ik maar wil" met alle gevolgen vandien. Leesmeer eb bekijk meerdere foto's via deze link