maandag 22 augustus 2022

GBS DE LEERPLANEET EN DIGITALE SPORTZAAL KLAAR VOOR NIEUW SCHOOLJAAR

Na een intensief traject van plannen, ontwerpen, afstemmen en bouwen mag het resultaat er zijn. Het nieuwe schoolgebouw en de sportzaal zijn klaar om de nieuwsgierige leerlingen op 1 september te ontvangen. De buitenaanleg op de sites zit in de afwerkingsfase en zal eind november in orde zijn.

Gemeentelijke basisschool in een nieuw jasje
Ongeveer een jaar geleden kon elke leerkracht van het schoolteam een voorstel voor een nieuwe schoolnaam doorgeven, uiteraard met de visie van de school in het achterhoofd. Uit alle inzendingen distilleerden we een top 3, waarna we de hulp van onze inwoners inschakelden om de knoop door te hakken. Zij lieten massaal hun stem horen: GBS De Leerplaneet! GBS De Leerplaneet staat voor een grote, ruime planeet waar plaats is voor elk kind. De astronaut uit het logo neemt de leerlingen op sleeptouw in een schoolomgeving die hen alle kansen biedt om te groeien. “De naam sluit mooi aan bij de visie van de school,” verduidelijkt Marleen Hoydonckx (schepen van Basisonderwijs). “Leerlingen inspireren tot het ontdekken van zichzelf, van de omgeving en van de wereld.” Buiten de schooluren kunnen ook de leerlingen van de tekenacademie hun creatieve energie kwijt in de klaslokalen. De afdeling Zolder-Centrum verhuist namelijk naar GBS De Leerplaneet.

Digitale sportzaal is een totaalbeleving

Ook tijdens de turnlessen wacht er voor de leerlingen van GBS De Leerplaneet een compleet nieuwe beleving. Op de site van het voormalige zwembad vind je nu onze digitale sportzaal, een primeur in Belgiƫ. In de sportvloer zit een raster van lijnen in ledverlichting, waarmee je verschillende combinaties kan maken. Geen potjes meer zetten om vakken aan te duiden, met een druk op een knop laat je een vierkant van ledlijnen oplichten. Of spelen de leerlingen tijdens de turnles liever pac-man tikkertje en banen ze zich een weg door eensteeds veranderend doolhof? Het kan allemaal! Elk kruispunt van ledlijnen kan je via een tablet in 4 richtingen aansturen.

De combinaties zijn eindeloos.
De school gaat nu samen met lokale sportverenigingen op zoek naar manieren van sportieve opvang vlak na de schooluren. Daarnaast zal Team Sport dit digitale concept in de toekomst inzetten tijdens sportkampen of lessenreeksen. Met het digitale aspect willen we ook niet-sporters in beweging brengen. In clubs die sterk inzetten op jeugdwerking, vindt het lokaal bestuur een ideale partner om nuttig met deze vernieuwing aan de slag te gaan. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om snel iets te filmen met je gsm en dat meteen aan een sporter of het hele team te tonen op een groot scherm. Denk maar aan de vrije worp bij basketbal of een mooie handenstand bij gymnastiek. Een beeld zegt vaak veel meer dan mondelinge instructies.

Op dit moment sporten de clubs van Zolder in de oude sporthal. Wanneer de velodroom klaar is, breken we de oude hal af. In de zomer van 2023 gaan dan op die plaats de werken voor de aanleg van de parking van start. De digitale sportzaal is niet geschikt voor wedstrijden. Daarvoor kunnen de sportclubs later in de velodroom, of in een andere sporthal, terecht. Buiten de schooluren kunnen inwoners en verenigingen de sportzaal, net zoals alle sporthallen in onze gemeente, reserveren via de gemeentelijke website.

Team Sport GBS  Heldenplein 1 | T. 011 80 80 80                                        
De Leerplaneet  Beenhouwerstraat | T. 011 53 81 12