dinsdag 9 augustus 2022

Belgische autosport op 13 en 14 augustus!

GTA en GTB zorgen voor vol veld kanshebbers op de algemene zege
Zeer mooie namen, waaronder ex-winnaar van Le Mans Stéphane Ortelli en meervoudig GT-kampioen Dries Vanthoor Kwalificaties en Superpole volledig gratis voor het hele gezin

Circuit Zolder, 9 augustus. Op 13 en 14 augustus staat de 24 Hours of Zolder uiteraard in de agenda van iedere Belgische autosportliefhebber. De sportieve strijd om de algemene zege is er zonder meer één tussen de diverse wagens uit de beide GT-klassen. Audi, Porsche en Lamborghini zijn de favorieten, Marc Car V8 BMW en Ligier zijn de outsiders in de strijd die 24 uur lang zal duren. In die strijd vinden we hele mooie namen, met ex-winnaars, maar ook internationaal gerenommeerde rijders die de sportieve strijd naar een nog hoger niveau zullen loodsen. Een overzicht dringt zich op.

Acht zeges tellen ze onderling met het kwartet Bert Longin, Stienes Longin, Peter Guelinckx en Dries Vanthoor in de PK Carsport Audi R8 LMS GT2. Het team leidt in het kampioenschap en won twee van de drie races van het Belcar Endurance Championship in de aanloop naar deze 24 Hours of Zolder. Het is dan misschien ook niet verwonderlijk dat zij als de favoriet op de zege naar voren geschoven worden.

Audi is echter niet in het voordeel als het op de aantallen aankomt. Porsche kan rekenen op een vloot van dertien wagens, met negen Porsche 992 GT3 Cup, één 991 en nog eens twee Porsche Cayman GT4 en een Porsche Boxster in GTB. De sterkste tegenstanders voor de ‘Audi GT2’ komen uiteraard uit de teams met de Porsche 992 GT3 Cup.

Afgelopen seizoen won de Duitse machine al de GTA-klasse, met RedAnt Racing en het Oost-Vlaamse team beschikt dit jaar over twee sterke line-ups. Na successen in diverse wedstrijden van de 24 Hours Series dit seizoen, heeft het team van de familie Redant al bewezen dat ze er staan. Bert Redant doet het met zijn zonen Yannick en Ayrton, terwijl we de vierde, Sam Dejonghe, niet meer moeten voorstellen. In de tweede Porsche 992 zien we vader en zoon Jimmy en Kobe De Breucker, naast Philippe Wils, Luc Vanderfeesten en Tom Boonen, een vijftal dat weleens voor de verrassing zou kunnen zorgen.
Q1 Trackracing zorgde dan weer voor de grootste verrassing wat betreft de namen, met enerzijds Jan Lauryssen, Filip Teunkens en Tommy Rau die het doen met de Franse Supercup-rijder Florian Latorre, terwijl Stéphane Ortelli de naam is naast Ghislain Cordeel, Benjamin Paque, Sven Van Laere en Laurent Vandervelde in de tweede wagen van het team.

Belgium Racing won de race viermaal opeenvolgend, een record dat nog steeds standhoudt en met twee Porsche 992 GT3 Cup voor onder meer recordwinnaar Marc Goossens en viervoudig winnaar Dylan Derdaele, maar ook met de jonge revelatie Michiel Haverans en routinier Kenneth Heyer, zal het team uit Lommel zeker zijn mannetje staan.

NGT Racing zet ook twee Porsche 992 in en in de wagen die de kleuren van Russell Racing draagt, tellen we maar liefst tien zeges in de 24 Hours of Zolder voor het kwintet Corten-H. Thiers-F. Thiers-Van Hooydonk-Lowette. De tweede wagen is voorzien voor rookies, waaronder de Limburgse broers Stevens, maar ook zij kunnen voor een verrassing zorgen.

Last but not least is er Speedlover, dat een beroep doet op Van Hover-De Wilde-Ooms-Hensen-Doms in de ‘992’ en ook de ondersteuning voorziet in de Porsche 991 van RUSH, voor Geladen-Hungenaaert-Geelisen en allrounder Fred Bouvy.

Dat was het dan voor Porsche en Audi, maar er is ook CVW Motorsport, het team van Chris Van Woensel, dat een MARC Car V8 BMW inzet en dat voor Chris Van Woensel, Dirk Mertens en Maurits Van Egdom, terwijl Totaalplan Racing de eer van Lamborghini zal hooghouden, wetende dat het team onder meer al de race in Magny-Cours won. Cedric Wauters zal zeker ook van de partij zijn tijdens de Superpole op donderdagavond, vanaf 19u30, een Superpole die overigens geheel gratis voor het publiek is.

GTB: strijd in de strijd
In GTB zal het een Frans-Duitse strijd worden, met Ligier in de kleuren van invoerder Xwift Racing Events, dat twee exemplaren afvaardigt, versus Porsche, dat met RedAnt Racing, Tip Top Rent en BE Motorsport, drie bolides afvaardigt. En ook hier zien we grote namen, met ex-winnaars Dirk Van Rompuy en Erik Bruynoghe in de RedAnt Racing Porscha Cayman GT4, terwijl Tip Top Rent met een jonge équipe op dit moment tweede in de tussenstand van het Belcar Endurance Championship staat.

De 24 Hours of Zolder start woensdag om 15u30 met een parade van het circuit naar het centrum van Zolder (Heldenplein), waarna de wagens naar het circuit terugkeren rond 19u00. De oefenritten en kwalificaties zijn voor donderdag 11 augustus, met een Superpole om 19u30, terwijl de race zelf zaterdag 13 augustus start om 16u00!
KLIK HIER voor het deelnemersveld te lezen