vrijdag 1 juli 2022

ZOMEREXPO KUNST|MIJN met de Gemeentelijke Academie en EXPO ‘COALMINE RE-CYCLING’ door Leo van der Klije


Heel wat publiek zakte deze avond af naar ZLDR Luchtfabriek voor de opening van De Gemeentelijke Academie en hun expo MIJN-KRACHT en tevens ook voor de opening van EXPO ‘COALMINE RE-CYCLING’  een expo van Leo van der Klije hij doet een fotografische zoektocht naar mens en steenkool in West-Europa en Japan.Niet als afstandelijke fotograaf, wel als geëngageerde bezoeker die in gesprek gaat met bewoners en dragers van erfgoed. Een verrassend beeld van het alledaagse leven in steenkoolregio’s. Samen met VZW Het Vervolg presenteert hij een overzicht van 45 jaar fotografie en een bijhorend boek. De expo loopt tot eind augustus.

30 jaar geleden sloot de steenkoolmijn van Zolder.
Ook wij van de Academie hebben groot ontzag voor ‘de put’. De mijn beheerste het leven in Limburg toen, en heeft zoveel bepaald voor het leven hier nu.
Jong en oud, en niet enkel leerlingen van onze locaties in Heusden-Zolder, maar ook van onze andere gemeenten, Houthalen-Helchteren, Tessenderlo, Leopoldsburg en Beringen, lieten zich inspireren door het zwarte goud, de blauwe kiel, de gele kanaries, de rode put zakdoek, maar ook door vriendschap, cultuur, industrie, gezondheid, stakingen, etc.

We vieren de put en zijn putmannen!

De zomerexpo Kunst|Mijn opende op vrijdag 1 juli om 20u00 in ZLDR Luchtfabriek.

De expo is daarna nog gratis te beleven t.e.m. 31 augustus in ZLDR Luchtfabriek én op het terras in de gouden container.
Elke dag open van 10u00 tot 17u00.
Alle info over onze expo Kunst|Mijn en alle andere activiteiten i.v.m. 30 jaar mijnsluiting georganiseerd door CC MUZE vind je op www.mijn-kracht.be
Foto's met dank aan Frederique Jamart