vrijdag 1 juli 2022

Zaterdag 2 juli 2022 – KBC Nacht, Heusden-Zolder

Foto met dank aan Joseph Bams
43ste KBC Nacht staat zaterdag in teken van EK en WK

Noor Vidts legt zaterdag op de KBC Nacht in Heusden-Zolder de laatste hand aan haar WK-voorbereiding. Ook voor onder andere Paulien Couckuyt, Rani Rosius, Elise Vanderelst, Ismael Debjani en Jonathan Sacoor is de 43ste KBC Nacht een belangrijke test met het oog op het nakende WK en/of EK.

In het gezellige Stadion De Veen in Heusden-Zolder wordt Noor Vidts zaterdag één van de blikvangers van de 43ste KBC Nacht. De 26-jarige Vlaams Brabantse meerkampster – de regerende wereldkampioene indoor op de vijfkamp en de nummer 4 van de olympische zevenkamp van Tokio – komt zaterdag in actie op de 100 meter horden. Het is haar voorlaatste wedstrijd voor haar afreis naar de Verenigde Staten, waar ze op het WK atletiek in Eugene (15-24 juli) een gooi wil doen naar een medaille op de zevenkamp.

Op de 400 meter horden is het uitkijken naar Paulien Couckuyt, die ook in volle WK-voorbereiding zit. Met een seizoensbeste van 55”30 kroonde de 25-jarige Antwerpse zich afgelopen weekend in Gentbrugge tot Belgisch kampioene. Op de 5000 meter krijgen we op de KBC Nacht net als op het BK een duel tussen Ismael Debjani en Michael Somers. Op het WK in Eugene zal Debjani uitkomen op de 1500 meter.

De 1500 meter in Heusden-Zolder komende zaterdag belooft een strijd te worden tussen kersvers Belgisch kampioen Ruben Verheyden, Tarik Moukrim en Thomas Vanoppen. Belgiës beste vrouw op de 1500 meter, Elise Vanderelst, kiest op de KBC Nacht voor de 800 meter. De 24-jarige Henegouwse verzekerde zich via haar plaats op de wereldranglijst van WK-deelname op de 1500 meter en heeft ook al de EK-limiet op die afstand op zak. Het Europees kampioenschap vindt van 15 tot 21 augustus plaats in het Duitse München.

Rosius en Vleminckx jagen op EK-limiet
Voor Rani Rosius is het EK het grote doel dit seizoen. Met een chrono van 11”28, een nieuw persoonlijk record, kroonde de 22-jarige Limburgse zich tot Belgisch kampioene op de 100 meter. Om zich van een rechtstreeks EK-ticket te verzekeren, moet Rosius nog 4 honderdsten sneller lopen. Met de steun van haar thuispubliek kan dat zaterdag misschien al lukken op de KBC Nacht? De fans in Heusden-Zolder zullen haar twee keer in actie kunnen zien, want er staat ook een 4x100 meter op het programma.

Ook de snelste Belgische man van het moment, Kobe Vleminckx, komt in actie op de KBC Nacht. De 24-jarige Kempenaar pakte op het BK goud op de 100 meter in een nieuw persoonlijk record van 10”25. Daarmee is Vleminckx de vierde snelste Belg aller tijden. De EK-limiet bedraagt 10”16. Op de 400 meter is Jonathan Sacoor de blikvanger. De Belgian Tornado liep eind mei een coronabesmetting op en is nog op zoek naar zijn beste vorm. Het EK in München wordt het hoofddoel van Sacoor deze zomer.

Het hoofdprogramma van de 43ste editie van de KBC Nacht start zaterdag om 18u. Toeschouwers zijn al vanaf ’s middags welkom in Stadion De Veen om de jeugdwedstrijden, die om 13u beginnen, te volgen.

Tickets en meer info op www.kbcnacht.be.