maandag 18 juli 2022

Tonnagebeperking voor zwaar verkeer en Lijnbussen op brug aan Lummenweg over E314 in Heusden-Zolder

E314, Heusden-Zolder Persmededeling van het Agentschap Wegen en Verkeer
Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) legt vanaf maandag 25 juli 2022 een tonnagebeperking op van 3,5 ton voor zwaar verkeer dat passeert over de brug aan de Jeugdlaan in Heusden-Zolder. “Uit een recente analyse van de staat van de brug over de snelweg E314, blijkt deze in slechtere staat te verkeren. Er is nood aan preventieve maatregelen. Zware weggebruikers worden omgeleid om de stabiliteit van de brug en veiligheid van de weggebruikers te garanderen. Dat is zo afgestemd met de gemeente Heusden-Zolder, De Lijn en de Vlaamse Waterweg”, aldus Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters. Voor voetgangers, fietsers en automobilisten blijft de brug toegankelijk.

Verscherpt toezicht tot vervanging brug
AWV controleert en beheert verschillende bruggen op gewest- en autosnelwegen. Na een periodiek nazicht van de brug aan de Jeugdlaan in Heusden-Zolder wordt uit voorzorg het gewicht op de brug gelimiteerd tot 3,5 ton. Zwaar verkeer wordt te belastend voor de ophanging van de brug. Momenteel staat de brug onder verscherpt toezicht en wordt ze twee maal per jaar grondig geïnspecteerd. De brug zal over enkele jaren worden vervangen.

Minderhinder-maatregelen: langdurige omleiding voor zwaar verkeer
Door de tonnagebeperking van 3,5 ton is de brug aan de Jeugdlaan in Heusden-Zolder vanaf 25 juli 2022 niet langer toegankelijk voor zwaar verkeer en Lijnbussen. Op de Jeugdlaan wordt een wegversmalling geplaatst ter ondersteuning van deze maatregel.
Voor het lokaal vrachtverkeer is er een vluchtroute via de Jeugdlaan naar de Industriestraat aan het Albertkanaal. Het dichtstbijzijnde alternatief om de snelweg te kruisen is de recent vernieuwde brug van de Terlaemenlaan (N729).
Alle info over gewijzigde haltes en dienstregelingen is vanaf 1 september 2022 te vinden via www.delijn.be/nl/routeplanner. De busomleiding is al eerder te zien via routeplanner bij opzoekingen op lijn 34 en 51, en dit van 25/07 t.e.m. 31/08. Bovendien zal aan alle haltes, die tijdelijk niet meer bediend kunnen worden, een duidelijk bericht uithangen met daarop de alternatieve reiswegen voor de lijnen 34 en 51 en hun vervanghaltes. Alle andere weggebruikers ondervinden geen hinder van de tonnagebeperkin. Dank aan Ronny Swinnen voor de foto