dinsdag 12 juli 2022

Nieuw op Canvas: Koolputters – Verhalen uit de Limburgse steenkoolmijnen

Een documentaire reeks – vanaf zondag 31 juli op Canvas en VRT NU Op 30 september 1992 ging de laatste Limburgse steenkoolmijn dicht. Dertig jaar later schetst de vijfdelige documentaire Koolputters de fascinerende geschiedenis van de Limburgse mijnen aan de hand van unieke getuigenissen van ex-mijnwerkers en hun familieleden. Zij vertellen op onnavolgbare manier hoe ze het harde bestaan in en om de mijn hebben beleefd. Hun verhaal wordt geïllustreerd met archiefbeelden en nieuwe sfeerbeelden van het industrieel erfgoed. Vanaf zondag 31 juli om 20.10 u. op Canvas en meteen integraal op VRT NU.
De afleveringen
Aflevering 1 – Onder de grond
In de eerste aflevering nemen de koolputters ons mee in de mysterieuze wereld onder de grond. In geuren en kleuren vertellen ze over hun werk en gewoontes tussen de stenen en het stof.

Aflevering 2 – Op leven en dood
​In de tweede aflevering belichten de koolputters de gevaren van het werk in de mijnen. Ze halen herinneringen op aan spannende momenten en heikele toestanden die voor hen gelukkig doorgaans goed afliepen. Al was dat niet voor iedereen het geval.

Aflevering 3 – Het beloofde land
​In de mijnen kwam men handen tekort. Daarom werden werkkrachten aangetrokken uit andere landen. Deze derde aflevering vertelt over de ervaringen van de nieuwkomers in ons land en schetst de veelkleurige kameraadschap onder de grond.

Aflevering 4 – De cité
In de vierde aflevering nemen de koolputters ons mee naar de cité. ​ De mijn was immers veel meer dan de donkere gangen onder de grond. Ook het familiale leven bovengronds werd helemaal beheerst en georganiseerd door de mijn, in wijken en buurten waar de mijnwerkers samen leefden.

Aflevering 5 – De sluiting ​
De laatste aflevering blikt terug op de sluiting van de mijnen in Limburg. De koolputters halen herinneringen op aan de acties en stakingen die ze ondernamen en schetsen het gevoel waarmee ze tot op de dag van vandaag nog worstelen.

De getuigen

De meeste getuigen zijn zeventigers en tachtigers, sommigen zelfs een eind in de negentig. Dit zijn de namen:
Agostino Mele - 83 jaar Franco Mirisola - 69 jaar Ismail Erdogdu - 72 jaar Jan Kocur (+) - 79 jaar Jean De Schutter - 76 jaar Jean Peeters - 69 jaar Louis Snoeks (+) - 91 jaar Mai Van Houdt - 82 jaar Mil Coenen - 63 jaar Rocco Berterame (+) - 95 jaar Sandrettin Koçak - 80 jaar Sophie Gruszowski - 76 jaar Stephan Bratus (+) - 96 jaar

Een productie van De chinezen voor Canvas. Vanaf zondag 31 juli om 20.10 u. op Canvas en meteen integraal op VRT NU