vrijdag 10 juni 2022

Wit goud , zwart stof een theaterstuk over Hilda Put en haar Koolputters

 Hilda is een jong meisje van 22 jaar die in 1966 begon te werken in de melk bar van de mijn in Zolder.

Als vrouw tussen 9000 mannen hield zij stand tot op het einde. Ze werkte 30 jaar lang in de mijn van zolder en werd hierdoor “de moeder van de mijnwerkers” genoemd. Toen in 1971 Lilac door de onrust in de mijnen stopte met het uitbaten van de melk bars in de mijnen over heel Limburg nam Hilda als dappere en moedige vrouw de taak op zich om de koolputters van Zolder te blijven bedienen met hun kriekske en dagelijkse benodigdheden. Een risico, een zware taak, een levenswerk, een engagement buiten alle grenzen, een vertrouwenspersoon voor elke koolputter. Een vrouw om nooit te vergeten!

Het theaterstuk brengt het verhaal van Hilda, bij haar eerste werkdag in 1966 tot haar laatste werkdag in 1996. Het kreeg de steun van ECRU, MIJNerfgoed, cc Muze, de gemeente Heusden-Zolder en de kunstacademie Heusden-Zolder.
Het wordt opgevoerd op 2-3-4-9-10 September in cc Muze in een totaalproject bij de viering van 30 jaar sluiting steenkoolmijn. Alle opveringsdagen omstreeks 20 uur behalve zondag 04 sept. omstreeks 15 uur.
Ticketverkoop start vanaf 7 mei. Tickets zijn te verkrijgen via cc Muze.
Vanaf 7 mei lanceren we ook voor het eerst de affiche, die is gemaakt door kunstenaar Alex Gybels (ex-mijnwerker) waar hij meer dan 3 maand aan gewerkt heeft.