donderdag 23 juni 2022

Historic Grand Prix dit jaar één van de hoogtepunten van het seizoen Circuit Zolder

Talloze wedstrijden voor Historische racewagens, waaronder de Belcar Historic Cup Concour  d’Elégance, met diverse klassen brengt mooiste wagens naar de Paddock van Circuit Zolder

Circuit Zolder, 23 juni. Op 2 en 3 juli wordt Circuit Zolder weer ondergedompeld in de sfeer van weleer, met historische competities voor uitzonderlijke wagens, maar ook met een heus Concours d’Elégance, bestaande uit diverse klassen. Dit Concours d’Elégance verzamelt in verschillende klassen uitzonderlijke en prachtige wagens die onder het toeziend oog van een jury aan het publiek tentoon worden gesteld. Op het einde van het weekend kennen we dan de winnaars in elke klasse.

Net als tijdens de voorbije edities van de Historic Grand Prix op Circuit Zolder bestaat het Concours d’Elégance eigenlijk uit twee delen: het algemene Concours d’Elégance en daarnaast acht afzonderlijke exposities of klassen, ieder met een eigen welomlijnd onderwerp.

“Concours d’Elégance staat letterlijk voor 'elegantie-competitie'”, vertelt coördinator Jan Bové. “Franse aristocraten paradeerden in de loop van de 17de eeuw al in de parken van Parijs met hun paardenkoetsen en goed 150 à 200 jaar later maakten de koetsen plaats voor automobielen. Een concours beoordeelt vandaag wagens uit diverse tijdperken op basis van elegantie, uitstraling, originaliteit en authenticiteit. Ieder jaar zijn de aanwezige wagens op de Concours d’Elégance in Zolder dan ook een streling voor het oog van de bezoeker.”

Dit jaar zijn er acht klassen voor het Concours d’Elégance, met in willekeurige volgorde: Ferrari, Ferrari by another name, 50 jaar BMW Motorsport, 50 jaar Renault R5, Banzai (Oosterse auto’s), 


 Brands, James Bond en de Porsche 356 Carrera.
“Het zijn zeer uiteenlopende onderwerpen, maar dat is ook de charme van het Concours”, gaat Jan Bové verder. “Een deskundige jury onder het Voorzitterschap van Leo Van Hoorick (de Conservator AUTOWORLD Brussel) en de Guest of Honor Thierry Boutsen zal de klassiekers beoordelen. We noteren voorlopig al volgende inschrijvingen voor het Concours (onder voorbehoud): Toyota Sport 800, Williams/BMW F1, BMW LMP1 (Le Mans), Porsche 356 Carerra Abarth, Renault R5 Turbo, Honda NSX, Aston-Martin DB 5 “Goldfinger” Continuation. Het Concours d’Elégance vindt op zondag 3 juli plaats. De ongeveer 50 zorgvuldig geselecteerde klassiekers worden in een stijlvol aangeklede zone in de paddock aan het publiek gepresenteerd.”

Uiteraard is het Concours d’Elégance een streling voor het oog van de bezoekers, maar die bezoekers krijgen nog veel meer. De Historic Grand Prix van Circuit Zolder biedt het hele weekend voor ieder wat wils. Op het circuit zorgen de deelnemers van o.a. Belcar Historic Cup, FIA Lurani Trophy, Youngtimer Throphy, Kampf der Zwerge, F1 demoritten van Officina Caira… voor historisch, maar evenzeer spectaculair racevuurwerk.

In de paddock van Circuit Zolder ontvangt de Belgian Historic Vehicle Association (BEHVA) tal van oldtimerclubs en kunnen liefhebbers hun klassieker zorgeloos in de paddock van Circuit Zolder parkeren (zolang er plaatsen beschikbaar zijn). Op zaterdag en zondag wordt er speciaal voor de ingeschreven leden van BEHVA een Oldtimerparade op de omloop georganiseerd.
Tickets en info: www.circuit-zolder.be