zaterdag 18 juni 2022

Eerste steenlegging velodroom


Bouw Velodroom van start met eerste nagelklop. Minister van sport Ben Weyts met originele "eerstesteenlegging" van nieuw Sportcomplex Sport Vlaanderen en Heusden-Zolder- Velodroom Limburg.

Heusden_Zolder, 18 juni 2022 - Vandaag vond de eerste officiƫle "eerstesteenlegging" plaats van de nieuwe velodroom in Heusden-Zolde. Al werd de symbolische eerste steen vervangen door een toepasselijke eerste nagel in de wielerpiste. De eerste nagel werd mooi op zijn plaats geklopt door Vlaams minister van Sport Ben Weyts, voorzitter raad van bestuur LSM Tom Vandeput, burgemeester vaan de gemeente Heusden-Zolder Mario Borremans, voorzitter van de vzw Terlaemen Jacques Heynen en voorzitter van de vzw Cycling Friends Marc Wauters. De bouw van het sportcomplex Sport Vlaanderen Heusden-Zolder - Veleodrome Limburg, dat naast de overdekte wielerpiste van olympische allure ook een gymnastiekhal, een medisch centrum, een horecazaak, een fitness en commerciƫle ruimtes zal bevatten, ligt daarmee perfect op schema om in he voorjaar van 2023 de deuren te openen. Met de nieuwe pist, die voldoet aan de UCI normen, kan Vlaanderen binnenkort EK's en WK's baanwielrennen organiseren. Zowel voor het recreatiewielrennen als voor onze topsporters betekent het nieuwe centrum in Limburg een grote stap voorwaarts.
Aanleg wielerpiste van start.

De eerste steen van het nieuwe wielercomplex in Heusden-Zolder ligt al een tijdje. De aanleg van de wielerpiste, het hart van het sportcentrum, gaat nu van start, en zal zo'n 11 maanden in beslag nemen. Het nieuwe sportcentrum zal officieel Sport Vlaanderen Heusden-Zolder Velodroom Limburg gaan heten. Vandaag sloeg Vlaams minister van sport Ben Weyts, officieel de symbolische eerste nagel in de wielerpiste, samen met LSM en de verschillende partners van de vzw Sportcomplex Vlaanderen Heusden-Zolder, namelijk Sport Vlaanderen, de gemeente Heusden-Zolder, vzw Terlaemen en de vzw Cycling Friends.
Het wielrennen zit stevig verankerd in ons DNA. De nieuwe velodroom wordt een fantastisch uithangbord voor de Vlaamse wielersport, zegt Vlaams minister van Sport Ben Weyts. Het zal bovendien ook dienstdoen als opleidingscentrum dat een brede instroom aan de basis zal garanderen. Zowel voor het recreatiewielrennen als voor onze topsporters betekent het nieuwe centrum een grote stap voorwaarts. We investeren volop in onze sportieve toekomst.
"Na een lang en uitdagend proces dat al in 2012 begon, is het einde eindelijk in zicht, maar het resultaat zal fantastisch zijn" zegt jan Peumans, voorzitter van de vzw sportcomplex Vlaanderen Heusden-Zolder. He complex tiltnde sportinfrastructuur in Limburg en Vlaanderen voor zowel topsport als breedsport meteen naar een hoger niveau, iets waar we fier op kunnen zijn.

Tom Vandeput van de LSM en gedeputeerde van de provincie Limburg en voorzitter raad van bestuur LSM. Hij zegt de de nieuwe velodroom een belangrijke impuls geeft aan het fietsen in Limburg. "Zelf ben ik benieuwd naar de reacties van onze lokale sportclubs, wanneer ze de velodroom voor het eerst ontdekken. Bij het zien van het middenplein van 3000m² , de kwalitatieve sportvloer en de gymhal van ruim 1000m² kreeg alvast kippenvel" aldus de burgemeester van Heusden-Zolder Mario Borremans.
Laagdrempelig aanbod voor de verschillende doelgroepen. De velodroom is er voor iedereen. In de eerste plaats is het een belangrijk trainingscentrum voor het baanwielrennen, en omdat de piste aan de UCI-normen voldoet, zullen er ook grote evenementen kunnen plaatsvinden, zoals de Europese- of de wereldkampioenschappen. Topsporters zullen in Heusden-Zolder vanaf 2023 dus al bij bij hun voorbereiding op de Spelen van Parijs in 2024.
In de tribunes zijn 1013 vaste zitplaatsen voorzien. Op het binnenplein is er plaats voor 1650 personen bij topevenementen en door middel van mobiele tribunes kan de capaciteit nog uitgebreid worden met 1000 personen.
Na de persvoorstelling werd er in verschillende groepen een rondleiding gegeven. Wanneer je boven op de bovenverdieping staat waar de horeca en verpleging kan gebeuren geeft het echt wel een serieus indruk van het groot dit sportcomplex of velodroom wel is. Met veel dank aan Joseph Bams voor verslaggeving en foto's