dinsdag 21 juni 2022

Als fietser moet je je wegcode kennen in Viversel

Maar als je als Vlaamse fietser, een daguitstap maakt in Heusden-Zolder, meerbepaald in Viversel, zal je toch je zonnebrilletje eens moeten scherpen, of plaats maken voor je leesbrilletje. Tientallen verkeersborden. Voor automobilisten en fietsers. Om duiding te maken van de situatie! En na het bekijken ervan, een hopeloze zaak.

Blijkbaar is dit een kluwen van de Vlaamse Waterstaat, die de bruggen en het Albertkanaal beheert, én de goede bedoelingen van het Gemeentebestuur Heusden-Zolder.

Enkele buurtbewoners hadden daarop gereclameerd. De inwoners van ‘Poorthof’ grenzend aan de betroffen school, worden inderdaad gevraagd om, ‘om te rijden’… sinds de nieuwe aanpassing. Een testfase van het Gemeentebestuur, die waarschijnlijk blijvend zal zijn. Maar er zijn ook buurtbewoners die héél tevreden zijn , dat het zwaar vervoer niet meer door hun straat kruist.

Schepenen Lode Schops, verduidelijkte eventjes het probleem. Toerisme Vlaanderen is in opmars. Vooral het fietstoerisme. Heusden-Zolder maakt zich daar klaar voor, met het oogpunt om alle centra’s ….ook voor onze schoolgaande kinderen veilig te maken. En hun toeristen. Zo gaat elk gehucht behandeld worden. In het teken van hun schoolgaande kinderen… De populatie van Eversel deelde die mening niet na de veranderingen in hun gehucht. Maar dat is nog in een testfase, en zal later aangepast en verbeterd worden.

Voor Viversel staat het al bijna vast, dat het blijft zoals het is. Jammer genoeg voor enkele bewoners van Het Poorthof. Maar de meerderheid van de bewoners, is tevreden dat het ‘zwaar verkeer’ verder geweerd wordt in hun straten. Maar of de veiligheid van de schoolgaande kinderen hiermee gegarandeerd is (?!) Ouders worden nu verzocht aan ‘de Witte Zaal’ te parkeren, en hun kroost op die manier naar school, te voet, te begeleiden. Gelukkig is het bijna schoolvakantie, en kunnen de werken aan de kanaalbrug, die de verbinding maakt met de Westlaan, en zijn Industrie, horrorscenario’s uitsluiten. Tegen September, bij aanvang van het nieuwe schooljaar, moet dat euvel verholpen zijn. Tot zover het plaatselijke probleem.

Vlamingen, fietsers, uit alle hoeken van het land, verbrengen hun vrije tijd door in Limburg. Eens ze in Viversel geraken, zijn ze ongemakkelijk. Honderden verkeersborden brengen hun in verwarring. Wie langs het Albertkanaal richting Beringen wil fietsen, zal langs het kerkhof van Viversel moeten fietsen, om er te geraken.

En aan De Spork gaat er een ‘rotonde’ voorzien worden. Hun haag gaat er weggehaald worden. Waardoor een grotere rotonde gecreëerd zal worden. In ieder geval een opsteker voor de bewoners van Poorthof. Zij gaan veiliger kunnen omrijden. Met dank aan Tony Sempels voor verslaggeving en foto's