dinsdag 28 juni 2022

3 vragen voorde Belgische deelnemer in de eTouring Car World Cup, Maxime Martin

Maxime Martin de Belgische vertegenwoordiger in FIA ETCR “De wedstrijden gaan enorm spectaculair zijn”, aldus Maxime Martin

CIRCUIT ZOLDER. FIA ETCR is 's werelds eerste volledig elektrische toerwagenserie voor diverse merken en het nieuwe kampioenschap geeft de grootste en bekendste merken ter wereld de kans om te strijden voor een officiële elektrische constructeurstitel. Aan de basis van deze nieuwe raceserie ligt een vooruitstrevend technisch concept, uitgewerkt door ETCR-makers WSC Group, dat erop gericht is de meest buitengewone prestatie-elementen van 's werelds snelst accelererende toerwagens tot hun recht te laten komen en spannende gevechten op het circuit te creëren. Bij de gladiatoren die vechten om de titel in FIA ETCR is er ook één Belg: de Brusselaar Maxime Martin is in zijn Romeo Ferraris Alfa Romeo voorlopig vierde in het kampioenschap, een kampioenschap dat op 9 en 10 juli richting het Limburgse Circuit Zolder komt. We spraken met Maxime Martin in de aanloop naar de Belgische primeur op Circuit Zolder.

Maxime Martin, jij racet dit seizoen in diverse GT-kampioenschappen in Europa en de VS, maar dit FIA ETCR is iets volledig nieuws in je agenda?
“Uiteraard heb ik mijn activiteiten in de GT-racerij die voor mij ook zeer belangrijk zijn, maar deze deelname aan het FIA ETCR is voor mij een blik op de toekomst. Onze wereld is aan het veranderen en de autosport zal ten minste deels ook anders worden en ik wil me daar op voorbereiden. Het is ook een competitie met een heel ander concept dan de klassieke circuitwedstrijden, waarbij ik de FIA ETCR nog het best met een rallycross-concept kan vergelijken qua filosofie. Ook dat vind ik leuk, want je leert altijd bij.”

Hoe anders is het rijden met een elektrische toerwagen?
“Heel anders toch wel en om dat te begrijpen, moet je weten dat deze auto’s zwaarder zijn dan de klassieke TCR-wagens, maar vooral, ze hebben een equivalent van bijna 700 pk en accelereren enorm snel, van nul naar honderd kilometer per uur in amper drie seconden. Ze beschikken ook niet over motorrem, wat ook weer het remmen heel verschillend maakt. Bovendien ben je als rijder ook bezig met je energiebeheer, dus het is niet alleen zeer uitdagend, maar ook complex achter het stuur. Vergeet bovendien ook niet dat een elektrische wagen geen koppelcurve heeft, maar al zijn vermogen op hetzelfde ogenblik vrij geeft. Ik kan je verzekeren dat het stevige beestjes zijn.”

Waarom moeten de fans zeker komen kijken?
“Omdat de races uitermate spectaculair zijn! Ten eerste zijn de auto’s enorm snel en door het format met zeer korte wedstrijden, is het spektakel continu op de afspraak. De wagens gaan ook echt dwars, wat denk ik leuk om te zien is. Er is bovendien een demo van onze vicewereldkampioen rally, Thierry Neuville in zo’n auto, dus dat alleen al is de moeite waard om te komen kijken!” Wie meer info wil kan terecht op de website: circuit-zolder-electrified.be