zaterdag 7 mei 2022

PRINS LAURENT was op de "" DAG V/D MIJNWERKERS""


Voormiddag omstreeks 11 uur is dan de ""DAG VAN DE MIJNWERKERS"" van start gegaan op het plein achter de KS gebouwen van Houthalen-Helchteren. Z.K.H. Prins Laurent kwam naar H|H om samen met de ex-mijnwerkers deze mooie dag van en voor de ex-mijnwerkers tot een hoogdag van de Mijnwerkers, te maken. Zo werd dan ook “De dag van de Mijnwerker” gekleurd met de inhuldiging van het “Mijnwerkersplein “op 7 mei . Deze dag verliep vlekkeloos er waren tal van prominenten Vlaams minister Zuhal Demir (NVA) en Minister Meryame Kitir (VOORUIT)  die aan het woord kwamen en de mijnwerkers bedankten voor hun grote inzet en de welvaart die er kwam dankzij de geleverde werken in de kolenmijnen. ook tal van burgemeesters uit mijnwerkersgemeenten zoals Alain Yzermans en tal van schepenen uit andere gemeenten die er voor de mijnwerkers aanwezig waren.

De locatie is op “het plein van de mijnwerker”. De mijn van Houthalen is als eerst gesloten in 1964, gefusioneerd en ondergronds verbonden met de mijn van Heusden-Zolder en precies in Houthalen-Helchteren onder de grond in de pijler 73/71 werd in september 1992 de laatste steenkool ontgonnen.

De ex-mijnwerkers bedankten de politici, die het wetsvoorstel van 7 mei 2020 genegen waren betreffende de berekeningswijze van het pensioensupplement van ondergrondse mijnwerkers danken en toonden diep respect voor zij die hun gesteund hebben.

Ook THEATERGROEP MOTUS die vandaag starten met de verkoop van de kaarten voor  de theatervoorstelling 'Wit goud, zwart stof' - het verhaal van Hilda Put en haar koolputters in Zolder. Via deze link KLIK HIER kom je alles te weten over deze voorstelling. Theatergroep Motus kwam speciaal naar deze bijeenkomst op ""DE DAG VAN DE MIJNWERKER"" om een hart onder de riem te steken voor de mijnwerkers en om de theatervoorstelling aan de mijnwerkers te introduceren.  

Verslag door Rudi Coomans en dank aan Frederique Jamart voor de  foto's 07 mei 2022
Met dank aan KS Vriendenkring bestaande uit om ons uit te nodigen
Ir. Michel Dylst    Dr. Herman Marx     Robert Coens                                                                 Eddy Melis
Voorzitter           Ondervoorzitter      secretaris      secretariaat@ksvriendenkring.be           mijnwerkersvoorwerk@gmail.com