maandag 9 mei 2022

Persbericht PZ H|Z => 3 rijbewijzen onmiddellijk ingetrokken en 1 moto in beslag genomen


Afgelopen zaterdag heeft onze politiezone een snelheidscontrole gehouden op verschillende locaties in de namiddag en avonduren. Onze flitswagen heeft in totaal op 5 locaties gestaan en heeft in totaal 4153 voertuigen op hun snelheid gecontroleerd. Amper 236 bestuurders duwden te hard op de gaspedaal en mogen zich aan een boete verwachten (5,6%). Van deze overtreder zijn er 3 bestuurders die zich voor de rechtbank zullen moeten verantwoorden daar zij voor de intrekking van hun rijbewijs in aanmerking komen. 2 bestuurders van een motorfiets, die in een groep van 4 reden, werden geflitst aan 149 km/u op de Beringersteenweg waar slechts 70 km/u is toegestaan. 

De andere twee reden tegen 103 km/u. Onze interceptiemotard stond verderop en zag hoe 1 van deze motorrijders op zijn achterwiel aan hoge snelheid voorbij gereden kwam, terwijl er overal in de onmiddellijke omgeving voertuigen, fietsers en voetgangers waren. Hij heeft de hele groep kunnen doen stoppen en waarop wij zijn overgegaan tot de onmiddellijke intrekking van het rijbewijs van de 2 bestuurders die geflitst werden aan 149. Bijkomend voor 1 van hen, rijdend op zijn achterwiel, werd de officier van dienst verwittigd en deze heeft zijn motorfiets onmiddellijk voor 15 dagen bestuurlijk in beslag genomen, gelet op het rechtstreekse gevaar voor de omstaanders.

Buiten de snelheidsovertredingen hebben we nog kunnen vaststellen:
In de namiddag hebben wij een bromfietsers geïntercepteerd nadat hij gevaarlijke en onveilige manoeuvres verrichtte in de buurt van Zolder kermis. Hij trachtte nog weg te rijden van onze motard doch kwam in de werken in de Dekenstraat ten val. Uiteindelijk kon hij geen kant meer op en gaf zijn identiteitskaart en voorlopig rijbewijs. De bromfiets was niet ingeschreven noch verzekerd en vertoonde vele ernstige gebreken, zoals het ontbreken van lichten, het zadel stond helemaal los, kabels hingen los uit het chassis.. Bestuurder was een 18j uit Heusden-Zolder en reageerde nogal agressief. Hij werd onderworpen aan een ademtest en speekseltest. Hij testte positief voor cannabis. De bromfiets klasse A werd op de rollen gezet en haalde een snelheid van 91 km/u. De bromfiets is nu voor 30 dagen in beslag genomen en zijn voorlopig rijbewijs is voor 15 dagen onmiddellijk ingetrokken. Hij zal zich later voor de politierechter mogen verantwoorden.
Verder hebben we nog vastgesteld dat
- 15 bestuurders gebruik maakten van een scherm tijdens het rijden
- 7 bestuurders geen gordel droegen
- 2 bestuurders geen rijbewijs konden voorleggen
- 2 voertuigen fout geparkeerd stonden
- 1 vrachtwagen binnen de zone beperkt tot 3.5T geparkeerd stond
- 1 voertuig zijn nummerplaat niet leesbaar was door een fietsendrager zonder nummerplaat