dinsdag 2 mei 2023

De bron van Koersel Kappelleke


  
Even wat interessante info brengen over Koersel Kapelleke en zijn bron.
Ik weet nog dat we als kind op schoolreis naar Koersel Kapelleke trokken en aan de bron onze dorst zijn gaan lessen en dat we dan onze ogen met het bronwater moesten besprenkelen. Dat was goed voor de ogen ...  of mensen die liters van dit water opvangen in plastieken flessen en thuis dit water dan gebruiken om koffie van te maken en dergelijke. Vandaar dat ik dit verhaal breng.

In de lente van het jaar 1826  bevindt Jan Nicolaes Swartenbroekx zich hier midden op de Hogebosheide gelegen tussen Koersel en Hechtel. Plotseling krijgt hij hevige buikkrampen en denkt dat zijn laatste uur geslagen is. Hij riep de Heilige Maria aan en daar ontsprong een bron. Hij dronk van het bronwater uit de buurt en genas.
Uit dankbaarheid voor deze wonderbaarlijke genezing plant Nicolaes dan eigenhandig op 5 mei 1826 op dezelfde plaats een staak met eigenhandig uitgesneden OL Vrouwbeeld en uit Koersel komen al vrij snel de eerste dorpelingen hulp afsmeken bij de OL Vrouw. Erge epidemie├źn zoals rode hond en pokken teisteren in die periode het dorp. In 1826 zijn er dan een dertigtal inwoners besmet en het verhaal van enkele miraculeuze genezingen doet al snel de ronde en gauw komen er nu meer en meer gelovigen naar het kapelleke om te bidden en van het water  drinken voor hun genezingen.
Een nieuw MARIA-OORD is ontstaan Onze Lieve Vrouw aan de Staak.
Bedevaarders offeren er sierraden en geld. Swartenbroukx bouwt er in 1827 een plaggenhut en plaatste er de staak met het beeld en de offerblok in.