woensdag 16 maart 2022

Persbericht PZ H|Z => Vogels en stinkdieren in beslag genomen

Gisteren avond heeft onze interventieploeg een verdacht voertuig gecontroleerd in Bolderberg. Het betrof een VW Touran met Oostenrijkse nummerplaten dat aan lage snelheid door de Doelenlaan reed.
De bestuurder werd gecontroleerd en het betrof een 55 j Oostenrijker die in onze bestanden niet gekend is. Toen ze de koffer hebben opengedaan, schrokken ze zich een hoedje. De koffer was vol gestouwd met dozen met daarin allerhande vogels, wild en gekweekt,inheemse en exotische exemplaren. In totaal telden wij 3 zwanen, 3 ganzen, 3 kippen, 30 siereenden, 24 uitheemse fazanten maar ook nog 4 stinkdieren.

De bestuurder vertelde dat hij deze dieren her en der kocht om ze vervolgens in Duitsland en Oostenrijk aan verschillende dierentuinen/parken te leveren. Omdat de man totaal geen papieren voor deze dieren kon voorleggen en de beesten in veel te kleine kooien, zonder verse lucht werden vervoerd, besloten wij om de dieren in beslag te nemen en een onderzoek te openen naar de handel in deze dieren.

De diereninspectie zal het onderzoek voeren naar herkomst van de dieren en de (illegale) handelaren opsporen en verhoren. Het Vogel en Zoogdierenopvangcentrum van Heusden-Zolder is ter plaatse gekomen en heeft de dieren meegenomen voor verzorging en opvang. Ze bevestigen ons dat de dieren goed gevoerd werden maar dat ze duidelijk in te kleine kooien werden gehouden wat te zien is aan de pluimage en vacht.
Bijkomend is ook de verkeersdienst ook nog op pad gegaan en zij konden vaststellen dat
- 3 bestuurders hun gsm in de hand hadden achter het stuur
- 1 bestuurder zijn gordel niet droeg
- 3 bestuurder hun voertuig op het trottoir hadden geparkeerd

De flitswagen werd ingezet en heeft op 5 locaties de snelheid van de voorbijgangers gemeten. In totaal werden 840 voertuigen op hun snelheid gecontroleerd waarbij 212 bestuurders te hard op de gas hebben geduwd. Ruim 25% zal dus een boete ontvangen in de bus. In de Westlaan reed 38% van het gecontroleerde verkeer te snel.