maandag 7 maart 2022

G-SPORTERS BELEVEN MEER

Sporters beleven meer en dat is zeker ook het geval bij G-sport. Dit is sport voor mensen met een beperking. Het lokaal bestuur wil taboes doorbreken en personen met een beperking alle kansen geven om te bewegen en te sporten. Want een beperking of niet, iedereen verdient het om te genieten van sport.

Het is zaterdagavond en in de sporthal van Berkenbos verzamelt een enthousiaste groep badmintonners. Kinderen en volwassenen met een fysieke of mentale beperking of ASS stomen zich klaar voor een potje badminton bij Smash BC.

Onder hen ook Paulien en Stevie.
Ze houden van de sport, maar spelen in een reguliere club ligt niet voor de hand.

Waarom badmintonnen jullie hier zo graag?
Paulien: ”Na een oefensessie was ik heel enthousiast om hier te komen badmintonnen. Ik kan hier goed babbelen en heb tegelijkertijd voldoende beweging. Ik neem soms ook vrienden mee naar de training zodat zij de sport kunnen leren kennen.” Stevie: “Ik badminton om sportief te blijven. Ik wil trainen en nog vaak deelnemen aan tornooien in de buurt. Maar ik ben hier ook om plezier te maken. Ik voel me goed in de groep en we kunnen goed babbelen en lachen met elkaar, ook met onze coaches.”

Terwijl Stevie zich uitleeft op het badmintonveld, kijkt mama Yvonne trots toe.

Yvonne, waarom is sporten zo belangrijk voor jouw zoon?
“Al 14 jaar lang kijkt Stevie elke week weer uit naar zijn badmintonles. Hij blijft in beweging en werkt aan zijn conditie. Hij kan via de sport zijn sociaal netwerk uitbreiden en heeft vrienden voor het leven gemaakt. Aansluiten bij ‘gewone’ sportclubs blijft nog altijd moeilijk voor mensen met een beperking. G-sportclubs geven hen de kans om zich te ontplooien. Stevie won in 2014 zelfs goud en brons op de European Special Olympics en werd in dat jaar in Heusden-Zolder uitgeroepen tot G-sporter van het jaar. Dat gaf hem enorm veel voldoening.”

Heb je tips voor ouders van kinderen met een beperking?
“Zoek uit wat je kind graag wil en wat lukt met de nodige begeleiding. Het is niet altijd gemakkelijk om een geschikte club te vinden maar gelukkig zijn de G-sportclubs in opmars. Ook voor ouders is G-sport een meerwaarde want je komt in contact met anderen die in dezelfde situatie zitten. Dat creĆ«ert een gevoel van verbondenheid.”
Coach Femke geeft richtlijnen en leidt de training in goede banen.

Femke, wat zijn de uitdagingen voor een G-sport coach?

“Je moet flexibel zijn. Er gebeuren regelmatig onverwachte dingen waar je dan als coach goed moet op inspelen en je trainingsvoorbereidingen even los moet kunnen laten. Alleen lukt het niet. Daarom ben ik heel blij met de hulp en steun van de vrijwilligers en ouders. Ik vind het zelf vooral belangrijk om een enthousiaste, open en positieve houding aan te nemen. Als je zelf enthousiast en positief ingesteld bent, krijg je iedereen goed mee.”

Haal je voldoening uit wat je doet?
“Vast en zeker. Ik krijg ook enorm veel warmte terug. De spelers, ouders en vrijwilligers laten merken dat ze waarderen wat ik doe en dat is heel fijn. Ik heb zelf jaren badminton gespeeld en heb tijdens de trainingen van de G-badminton meegedraaid als vrijwilliger. Ik had niet gedacht dat ik coach zou worden, maar ik ben heel blij dat ik de stap heb gezet. Ik heb er zelf ook heel veel door geleerd en ik deel zo mijn enthousiasme en positiviteit. Mijn leuke spelersgroep maakt van elke training een unieke ervaring.”

Op zoek naar initiatieven voor G-sporters in onze gemeente? Je vindt een overzicht van het G-weldig aanbod op onze website.