dinsdag 22 maart 2022

Fietser baas in Heusden-Zolder

Fietsbeleid staat hoog op de agenda van het lokaal bestuur. Fietsers zijn belangrijk want zij vormen een deel van de oplossing van het mobiliteitsprobleem. Onder de vlag van duurzame mobiliteit, zette het lokaal bestuur grote stappen. We zetten het even op een rij …

EERSTE FIETSSTRATEN VOOR HEUSDEN-ZOLDER Om meer inwoners op de fiets te krijgen, moet er ook fietsvriendelijke infrastructuur zijn. Onze gemeente zet al een aantal jaren in op de veiligheid en het comfort van fietsers. In maart legden we dan ook de eerste fietsstraten aan.

In zo'n fietsstraat is de fietser de belangrijkste bestuurder en zijn auto’s en andere gemotoriseerde voertuigen te gast. Zo maken we letterlijk meer ruimte voor de fietser in de dorpskernen van Heusden en Zolder. De fietsstraat vormt bovendien een perfecte aanvulling op ons scholenplan en de fietsroutekaart. In Zolder-Centrum werd de huidige zone 30 omgevormd tot een zone fietsstraat. Na de wegeniswerken in Dekenstraat, Dorpsstraat en Molenstraat voegen we ook deze straten toe aan de fietszone. Zo creëren we een veilige fiets-as door Zolder-Centrum en liggen de 3 basisscholen binnen de fietszone zodat schoolkinderen veiliger naar school kunnen fietsen. Het autoverkeer verplaatst zich vlot via de Ringlaan.

In Heusden-Centrum hebben we de zone 30 ook ingericht als een zone fietsstraat. Daarnaast onderzoeken we de mogelijkheid voor een fietsstraat in de Pastoor Van Mierlolaan. Met de sporthal en het jeugdhuis trekt deze verbinding ook heel wat fietsers aan.

“Mijn kinderen gaan elke dag met de fiets naar school. Door de drukte en vele auto’s tijdens de spits is dit niet altijd eenvoudig. Nu de fietser koning is in Zolder-Centrum en er letterlijk meer ruimte is, fiets ik met een geruster hart met mijn kinderen naar school.” ~ Marek Skoniecki

Wat is een fietsstraat?
• De snelheid is beperkt tot 30 km/u
• Gemotoriseerd verkeer is toegelaten, maar fietsers inhalen mag niet
• Fietsers mogen de volledige breedte van de rijbaan (éénrichtingsverkeer) of de helft ervan (tweerichtingsverkeer) gebruiken
• De blauwe aanwijzingsborden geven het begin van zo’n fietsstraat aan. Extra wegmarkeringen en opvallende campagneborden zorgen ervoor dat geen enkele chauffeur de nieuwe regels kan missen

FIETSROUTEKAART IS ER! Na de paasvakantie krijgen alle leerlingen van onze scholen een kaart met aanbevolen fietsroutes. Om de verplaatsing naar school nog veiliger te maken, stonden AAP&NEL alvast paraat om met veel enthousiasme en overtuigingskracht flitsende fluohesjes uit te delen. Wil jij ook een fietsroutekaart? Je vindt ze binnenkort aan het onthaal in het gemeentehuis.

Daarnaast werkt UHasselt de voorbije maanden aan een digitale fietsrouteplanner voor Heusden-Zolder. Een primeur in Vlaanderen. Benieuwd naar de veiligste route naar school, het werk, de jeugdlokalen, sportclub, bibliotheek, CC Muze of de bakker? Ontdek het volgende week op onze website!

NIEUWE FIETSPADEN
Niet alleen werken we hard aan een nieuwe fiets-as in Zolder-Centrum via de Dorpstraat en Dekenstraat. Het lokaal bestuur voorziet ook nieuwe fietspaden voor de Kerkstraat, Westlaan, Kapelstraat en een gedeelte van de Zandstraat. Momenteel zit het project in de ontwerpfase. De uitvoering staat gepland in de komende 2 jaar.

DUURZAAM NAAR JE EINDBESTEMMING MET BLUE-BIKE
Bedrijfsbezoek, lunchdate, familiebezoekje … Je eindbestemming ligt meestal verder dan het station of de bushalte. Om die laatste kilometers vlot, snel en comfortabel te overbruggen, is er Blue-bike. Je vindt de blauwe deelfietsen nu al een jaar aan de stations van Heusden en Zolder. Tijd voor een update!

In totaal zijn er in onze gemeente 16 Blue-bike fietsen, 8 in elk station. Sinds de start in april 2021, waren de fietsen goed voor 84 ritjes door 45 unieke fietsers. Een mooie start, maar we brengen dit aantal graag omhoog. Help jij mee?

“Met een lidmaatschap van Blue-bike ontleen je, dankzij een tussenkomst van het lokaal bestuur, voor slechts €1,50 per rit van maximaal 24 uur een blauwe fiets met handig mandje. Op alle locaties, ook buiten Heusden-Zolder,” zegt Lode Schops (schepen van mobiliteit & openbaar vervoer). Download de Blue-bike-app en spring meteen op de fiets!

DE FIETSHAL OPENT DE DEUREN
Stel je voor: een bibliotheek zonder boeken maar met fietsen? Het kan nu in Heusden-Zolder!

Voor sommige gezinnen kan de kost van een fiets erg zwaar doorwegen. Voor mensen in armoede en kansengroepen biedt de fietsbibliotheek een extra kans om de druk op de portefeuille te verlichten en de vrijheid die een fiets je geeft te ervaren. Met het project de Fietshal slaan we de handen in elkaar met CVO De Verdieping en zetten we meer mensen aan het fietsen.

De Fietshal is echter meer dan een fietsbibliotheek. Mensen die een fiets krijgen, volgen onder leiding van vrijwilligers van CVO De Verdieping een snelcursus om hun fiets piekfijn in orde te maken. We gaan dus verder dan een klassieke uitleendienst.

Staat jouw oude fiets in het tuinhuis roest te verzamelen? Haal hem van onder het stof en breng hem binnen in De Fietshal, gelegen in de opleidingslokalen van CVO De Verdieping in de Halstraat.

Samen geven we een nieuw leven aan onze oude stalen rossen en zetten we heel Heusden-Zolder aan het fietsen!