vrijdag 7 januari 2022

Voorraad keukenafvalzakken (GELE) door grote vraag tijdelijk uitgeput

Vanaf eind januari weer gele Optimo-zakken beschikbaar

Door bevoorradingsproblemen zijn de gele keukenafvalzakken in verschillende winkels in Limburg en Diest niet meer te koop. Afvalintercommunale Limburg.net verontschuldigt voor dit ongemak, en doet er alles aan om de voorraden zo snel mogelijk bij te vullen. Vanaf eind januari liggen er normaal gezien opnieuw gele zakken in de winkels. In februari zullen inwoners bovendien een startpakket van 3 gele zakken ontvangen. Voor alle andere afvalsoorten zijn er nog voldoende zakken beschikbaar.

Tekort aan gele zakken in de winkel
Het nieuwe jaar betekent voor veel Limburgers (en Diestenaren) ook een nieuwe manier van sorteren. Afvalintercommunale Limburg.net haalt in de meeste gemeenten voortaan het afval op met Optimo, een innovatief systeem waarbij verschillende afvalsoorten door één afvalwagen worden opgehaald. Voor inwoners van 19 gemeenten betekent dit bovendien dat zij voortaan hun keukenafval apart sorteren in gele zakken. Nog niet alle inwoners hebben al gele zakken kunnen kopen: heel wat winkels zijn op dit moment uitverkocht.

Samenloop van omstandigheden
“Het tekort aan gele zakken komt door een samenloop van omstandigheden”, vertelt algemeen directeur Kris Somers. “Zo hebben enkele winkels niet op tijd besteld, waardoor de zakken niet tijdig geleverd konden worden. Vermoedelijk dachten ze dat de verkoop niet zo snel zou gaan. Andere winkels en zelfs gemeenten hebben er wel extra besteld. Tegelijk zijn sommige inwoners blijkbaar ook gele zakken aan het hamsteren: we horen verhalen van mensen die volledige dozen willen kopen, of tot 10 rollen in 1 keer. Zo geraakt de voorraad uiteraard sneller uitgeput.” Limburg.net roept alle inwoners dan ook op om voorlopig niet meer dan 1 rol gele zakken te kopen, waar een gemiddeld gezin bij intensief gebruik toch al vlug meer dan maand mee toekomt.

Nieuwe levering zakken derde week januari
Een nieuwe levering gele zakken wordt de derde week van januari verwacht. Zodra deze nieuwe levering binnen is, zullen de rollen onder de handelaars verdeeld worden. Genk, Diepenbeek en Lommel zullen als eerste bevoorraad worden, omdat die inwoners het al gewend zijn om hun bio-afval apart te sorteren. Kris Somers: “Genk en Diepenbeek zijn onze twee proefgemeenten die overstapten van een gft-container naar een zakkensysteem. Omdat zij al langer hun bio-afval uit het huisvuil houden, geven we deze inwoners voorrang. In Lommel werken ze al langer met de keukenafvalzak. Zij krijgen daarom ook voorrang.” Nadien komen de andere gemeenten ook aan bod. Startpakket met 3 gratis gele zakken in de bus. “Keukenafval apart sorteren is een grote aanpassing. Daarom willen we ieder gezin uit de betrokken gemeenten een startpakket met 3 gratis gele zakken bezorgen. Zo kan iedereen van start gaan met het nieuwe systeem.” Als alles goed gaat, vallen die startpakketten in februari in de bus, behalve in Genk. Die inwoners kunnen al langer het startpakket, aangeboden door stad Genk, afhalen in de winkel.

Limburg.net verontschuldigt zich voor eventueel ongemak
Gezinnen die in tussentijd geen gele zakken hebben, kunnen hun keukenafval aan kippen geven of composteren, zoals de meesten dat al gewend zijn van vóór Optimo. “We begrijpen dat iedereen zo snel mogelijk slim wil sorteren. Het is voorlopig wat behelpen en we bieden dan ook onze verontschuldigingen aan voor het ongemak”, aldus Somers. “Sommige inwoners laten ook hun beste kant zien, en lenen gele zakken uit aan familie en vrienden. Laten we dat bekende Limburggevoel voor zich spreken, en zelfs tot in Diest laten voelen, zodat iedereen op een of andere manier toch aan zakken geraakt.” En wie echt niet aan gele zakken geraakt of geen andere oplossing heeft zoals thuiscomposteren, die kan tijdelijk, net zoals voorheen, het keukenafval in de huisvuilzak doen.