vrijdag 14 januari 2022

Vanaf volgende week past Limburg.net regels strikt toe

Enkel nieuwe pmd-zakken worden nog meegenomen
De oude pmd-zakken, te herkennen aan de zwarte lintjes, zijn niet meer geldig sinds 1 januari. De afgelopen twee weken namen de ophalers uitzonderlijk nog oude pmd-zakken mee. Maar die overgangsperiode is nu voorbij: vanaf maandag 17 januari worden enkel nog nieuwe pmd-zakken, te herkennen aan de witte lintjes, meegenomen.

Korte overgangsperiode ten einde
1 januari ging gepaard met heel wat veranderingen op afvalvlak in verschillende Limburgse gemeenten en Diest. “De invoering van Optimo, nieuwe ophaaldagen, andere afvalzakken, ... We begrijpen dat het even aanpassen was voor veel inwoners”, vertelt Kris Somers, algemeen directeur van Limburg.net. “Daarom hebben we onze ophalers de opdracht gegeven om de eerste twee weken niet té streng te zijn.” Oude pmd-zakken met zwarte lintjes werden in de praktijk daarom toch nog meegenomen, ook al mocht het eigenlijk niet.

Vanaf 17 januari, volgende week maandag, zal dat niet langer het geval zijn. Enkel de nieuwe pmd-zakken, met witte lintjes en opdruk ‘nieuwe blauwe zak’, zullen nog opgehaald worden. Oude pmd-zakken zullen voortaan dus blijven staan.

Gerecycleerd én sterker
De wissel in pmd-zakken komt er door 2 redenen. Zo waren de oude zakken gemaakt van nieuw plastic. De nieuwe zakken daarentegen bevatten gerecycleerd plastic. Ze voldoen daarmee aan de Vlaamse wetgeving die bepaalt dat afvalzakken voor minstens 80% uit gerecycleerd materiaal moeten bestaan. De nieuwe zakken zijn bovendien ook steviger, wat belangrijk is voor Optimo. Somers: “Door de nieuwe wetgeving zijn we juridisch verplicht om de oude zakken te vervangen. Bovendien zijn de nieuwe zakken steviger en dat is belangrijk in een systeem waarbij één afvalwagen verschillende afvalsoorten ophaalt. De zakken mogen niet scheuren, anders kunnen ze ook niet meer uitgesorteerd worden in de sorteerinstallatie.”

Inruilen mogelijk tot eind maart
Limburg.net heeft ruim op voorhand gecommuniceerd over de wissel, zodat inwoners voldoende tijd hadden om hun oude pmd-zakken op te gebruiken. Gezinnen die de afgelopen weken nog oude pmd-zakken aanboden, kregen bovendien nog een flyer in de brievenbus.

Inwoners die nog een voorraad oude pmd-zakken hebben, kunnen volle rollen inruilen voor nieuwe zakken. Meer info daarover is te vinden op www.limburg.net. De nieuwe pmd-zakken zijn al sinds vorig jaar te vinden in de winkels in Limburg en Diest.