dinsdag 25 januari 2022

studenten geneeskunde tekenen in voor het proefexamen in het Sint-Franciscusziekenhuis


In het Sint-Franciscusziekenhuis maken 40 artsen zich twee avonden vrij om hun toekomstige collega's onder te dompelen in een proefexamen. Het is een bijzondere kans voor studenten om ervaringsgericht te leren en te kunnen oefenen in een veilige omgeving. Het gaat hier om een voorbereiding op het praktisch eindexamen voor de zesdejaarstudenten van de faculteit Geneeskunde aan de KU Leuven.
De interesse om de gevreesde stationsproef te kunnen oefenen, kreeg grote bijval. De 80 beschikbare plaatsen waren onmiddellijk volzet.

Gevreesde stationsproef is een praktijkproef voor studenten geneeskunde
De stationsproef is een praktisch examen voor studenten geneeskunde. Studenten demonstreren hun verworven medische klinische competentie die ze doorheen de verschillende jaren hebben opgebouwd, aan de hand van klinische problemen die ze op 11 plaatsen (stations) krijgen voorgelegd. Het is een intensieve proef die voor de meeste studenten erg onwennig is. De tijdsdruk bootst de realiteit van de klinische praktijk na. Dat is nodig omdat een arts onder tijdsdruk een goede kijk moet krijgen op het probleem waarmee de patiënt kampt. Om de carrousel van 11 'stations' als observator en/of simulatiepatiënt te bemannen, stellen een 40-tal artsen van uiteenlopende disciplines uit het ziekenhuis zich vrijwillig ter beschikking. Bij 'elke etappe' krijgen de studenten een 6-tal minuten de tijd voor de interactie met een simulatiepatiënt of voor een technische oefening. Het is dus een race tegen de klok en voor deze toekomstige jonge collega's een flink stresserende aangelegenheid.

Onze topdokters van de toekomst Het is voor de tweede keer dat de stagemeesters van 'Cremec Limburg' dit initiatief nemen om studenten geneeskunde voor te bereiden via een simulatie van de gevreesde stationsproef. Uit respect voor hun gedreven inzet, staken stagemeesters de koppen bij elkaar om samen met collega's 'deze dokters van de toekomst' hierop voor te bereiden
Er zijn 2 data voorzien: woensdag 26 en donderdag 27 januari 2021,
                                       telkens van18u00 tot 20u00 en van 20u00 tot 22u00
Met veel dank aan Diane Mobers voor verslag en foto's