dinsdag 28 december 2021

Chiro Berkenbos deed mee aan de Schrijfmarathon van Amnesty International!


Elk jaar in december organiseert Amnesty International een wereldwijde Schrijfmarathon. Dan kruipen honderdduizenden mensen uit alle hoeken van de wereld in hun pen om te schrijven naar presidenten, ministers en koningen. Ze vragen om gerechtigheid voor mensen die gediscrimineerd worden om wie ze zijn, die vastzitten om hun mening, die gefolterd worden om wat ze geloven. Die stapels brieven zijn van enorme waarde. Mensen voelen zich gesteund. Onrecht stopt. Gevangenen komen vrij. Een brief kan levens veranderen. Machthebbers kunnen miljoenen doelgerichte schrijfacties uit alle hoeken van de wereld niet zomaar naast zich neerleggen.

Voor wie schreven we?
Dit jaar eist Amnesty International opnieuw gerechtigheid voor tien moedige mensen en groepen die onze steun hard nodig hebben. Onder hen een 15-jarige journaliste van de bezette Westelijke Jordaanoever die met de dood bedreigd wordt, een milieuactivist uit Guatemala die gevangen zit omdat hij een van de heilige rivieren in zijn land wil beschermen, een Mexicaanse vrouwenrechtenactiviste die een schietpartij door de politie overleefde en een Oekraïense ngo die al verschillende keren werd aangevallen omdat ze opkomt voor LGBTI+-rechten. Meer informatie: https://www.amnesty-international.be/schrijfmarathon

Brieven schrijven werkt
Wanneer er samen in actie wordt gekomen, kunnen we voor verandering zorgen. Dat bewijst de Schrijfmarathon ieder jaar weer. Amnesty’s Schrijfmarathon viert dit jaar haar 20ste verjaardag. Sinds 2001 konden briefschrijvers van over de hele wereld samen al meer dan 100 mensenlevens veranderen. Dankzij hun brieven kwamen mensen vrij die onterecht gevangen zaten, of kregen ze gerechtigheid of bescherming.

Vorig jaar werden wereldwijd meer dan 4.496.875 brieven, kaartjes en handtekeningen verstuurd. Die zorgden al snel voor impact. Vier van de tien mensen voor wie we schreven zijn intussen vrij! En ook voor de andere personen maakten de vele steunbetuigingen en internationale aandacht een groot verschil. (Lees hier meer over de successen van de Schrijfmarathon 2020.)

Chiro Berkenbos
Ook Chiro Berkenbos deed mee met ’s werelds grootste mensenrechtencampagne. Leden die wouden kregen op zondag 12 december de kans om brieven te schrijven. Buiten weliswaar, zoals het hoort volgens de coronamaatregelen. Zelfs de regen hield ons niet tegen, er werd een zeil gespannen en we schreven erop los. Van rakwi’s tot aspi’s iedereen schreef mee, en zelfs de speelclub hielp mee door tekeningen te maken op de kaartjes. Er werden zelfs hand & pols stretchoefeningen voorzien voor als er iemand last zou krijgen van krampen in de handen. Het was een hartverwarmende dag! Vanwege de coronamaatregelen konden we helaas geen ouders toelaten op het Chiro terrein. Toch was er een andere manier waarop ze met ons mee konden schrijven. De leidingsploeg bezorgde al de ouders de info en het document met voorbeeldbrieven en -kaartjes. Zo konden de ouders thuis brieven schrijven en deze dan zondag (12/12) of zondag (19/12) meegeven aan de leden of afgeven aan de leiding die aan de Chiro poort stonden met een zelfgemaakte brievenbus. In totaal werden er 80 brieven en 30 kaartjes geschreven. Bedankt aan iedereen die hiertoe heeft bijgedragen!
Met dank aan Helena Ceunen & Chiro Berkenbos