maandag 15 november 2021

FABRIZIO POGGI Italiaanse levende blueslegende met Belgische band


De Italiaan Fabrizio Poggi werkte samen met de allergrootste rootsmuzikanten ter wereld zoals Garth Hudson [The Band], The Blind Boys of Alabama, Charlie Musselwhite, Guy Davis, The Original Blues Brothers Band, Steve Cropper [Booker T. & The M.G.’s, Otis Redding] en Robert Plant [Led Zeppelin]. Maar Poggi maakt ook eigen muziek. In 2008 bracht hij het album ‘Mercy’ uit. 

Deze bluesplaat vol spirituals, werd een therapeutisch album waarin de dankbaarheid voor een nieuw leven centraal staat. De plaat werd in ItaliĆ« uitgeroepen tot beste bluesalbum van het jaar en kreeg ook in de rest van de wereld uitstekend recensies. De opvolger ‘Spirit & Freedom’ uit 2010 werd in de pers zelfs getipt voor een Grammy Award. Nadien volgde de live-plaat ‘Live in Texas’ [gekoppeld aan een prachtige documentaire over de tounee] en de verzamelaar ‘Spirit of Mercy’. 

Begin 2015 bracht Poggi met zijn band Chicken Mambo ‘Spaghetti Juke Joint’ uit, een album dat een stuk ruiger klinkt dan de vorige. Poggi schreef ook boeken over blues en folk en speelde op tal van prestigieuze plekken in heel de wereld. In 2016 was hij al een keer te gast in MUZE met Belgische topmuzikanten die ook deze keer van de partij zijn.
Met dank aan cc Muze voor de tekst en de foto's met dank aan Ann Jordens