dinsdag 23 november 2021

ART 27 => Paul Tieman(4)

Het stalen monster is eindelijk wit.
Deutsche Reichsbahn, Baureihe 52. Deze droge aanduiding zal de meeste mensen waarschijnlijk niet veel zeggen. En toch is het de meest gebouwde locomotief aller tijden. Bijna zevenduizend van deze zware machines zijn er gebouwd. Het is een prachtige, zware stoomlocomotief. Oerdegelijk, sterk, en toch met een zekere sierlijke elegantie. Prachtig? Dat valt nog te bezien. De geschiedenis van deze Einheitskriegslokomotive is meer dan pijnlijk. Het is een zwart verhaal van dwangarbeid, miljoenen doden en ellende. Maar daarna speelde de 52 een hoofdrol in de wederopbouw van Europa. 
Overal waren machines achtergebleven. Overal werden ze geconfisceerd, gerepareerd en afgebouwd. Ze bleken veel degelijker dan de tien jaar levensduur die de ontwerpers voorzagen. In Polen, de USSR, Denemarken, Noorwegen, Oostenrijk, Tsjecho-Slowakije, de twee Duitslanden en talloze andere landen hebben ze miljoenen reizigers vervoerd en miljarden tonnen goederen verplaatst. Het treurige oorlogsgrijs maakte plaats voor fris groen in België, stoer zwart met een vrolijk rood onderstel in Duitsland en Oostenrijk, een stijlvolle donkergroene jas met lichtgele of rode biezen in Frankrijk. Kortom, een feest van beauté. Maar de Baureihe 52 is geschiedenis geworden. Het is goed zo.
La ruïne de la beauté est plus belle que la beauté.

""BELLA CIAO"" brengt met hedendaagse kunst een ode aan schoonheid en vrijheid van denken.
De 21ste editie van ART 27& de  Curatoren zijn Gerlinde Gilissen, Herwig Nulens voor Art 27 vzw.
ART 27 nog tot en met zondag 12 december tussen 14u00 tot 18u00
GRATIS TOEGANG | ROLSTOELVRIENDELIJK|FAIRTRADECAFE| KUNSTGALLERIE FINISSAGE 12 december vanaf 14u00
Laat je gidsen!
Kunst(ver)kenners leiden op afspraak groepen rond.
Meer info: gerlinde.gilissen@pandora.be +32(0)497 085 724
De opbrengst van de kunstverkoop en rondleidingen van ART 27/2021 gaan naar twee duurzame projecten geselecteerd door ARt 27 vzw en de Gemeentelijke Raad Ontwikkelingssamenwerking Heusden-Zolder.
Het project Mali Muleba in Tanzania
Het project Suyana in Peru