donderdag 4 november 2021

100, 50, 30 km sponsortocht in het kader van de jaarlijkse 11.11.11 Scouts Eversel

Dat er bij de Scouts en Gidsengroep van Eversel een aantal zijn die wel houden van een pittige uitdaging is al langer geweten. En ook dat de groep erg geĆ«ngageeerd is ten opzichte van onze minder gegoede medemensen, die van dichtbij maar evengoed die van wat verder weg. Zo heeft de groep een jarenlange “11.11.11”-traditie, waarbij ze samen met de KWB- en Femma-afdeling van Eversel ontbijtpakketten verzorgen en aan huis leveren. Alleen ‘corona’ kon daarin vorig jaar een onderbreking veroorzaken.

Maar dit jaar werd er nog een extra lap op gegeven en gingen ze de uitdaging aan om – tegen sponsoring – een ‘dodentocht’ van 100 kilometer uit te wandelen. Om het geheel ook wat toegankelijker te maken voor de ‘meer normale’ leden kon halfweg ook ingestapt worden voor 50 kilometer en enkele uren later ook nog voor een tocht van 30 kilometer. En zo gebeurde het dat zaterdag 30 oktober om 17u30 vijf wandelaars in Durbuy gedropt werden om vandaar volgens een uitgestippeld traject terug naar huis te wandelen. De Ardeense hellingen, de regen gedurende de eerste uren, de nacht, vermoeidheid, alles werd moedig verteerd, mede dank zij de voortreffelijke ondersteuning vanuit de volgwagen. Om 5u ’s ochtend wachtte een groepje van vier bijkomende wandelaars op het 50 kilometerpunt in Freloux om samen de tocht verder te zetten.

Het eerste ochtendlicht en de gelukkig toch wel mooie zonsopgang zorgden voor speciale momenten en gaven extra energie om door te zetten. Enkele uren en twintig kilometer verder, tussen Borgloon en Wellen, wachtte dan weer een groep van 8 enthousiaste jongeren om mee te stappen. Vanaf Kermt begon het steeds meer te regenen, vanaf Stokrooie langs het kanaal naar Viversel nog meer regen met als absolute top een regelrechte wolkbreuk tussen Viversel, het routeke en uiteindelijk Eversel, waarna het bijna onmiddellijk stopte met regenen. De hartelijke ontvangst aan de jeugdlokalen, nog even napraten bij een afsluitend drankje in JH Bascule, en dan naar huis ... ieder met zijn/haar eigen blaren, stramme spieren, ongemakken, ....

Samengevat, een topprestatie en tevens een unieke ervaring waarop ze terecht fier kunnen zijn en waarover ongetwijfeld nog lang zal nagepraat worden. En, niet onbelangrijk: de definitieve rekening moet nog vervolledigd worden, maar het financiƫle resultaat mag er ook best zijn!
Met veel dank aan Garard Leten voor de tekst en foto's