zondag 31 oktober 2021

HEEMKUNDIGE KRING = JAARBOEK KAJ Eversel. (2)

 In 1944 onder de stuwende kracht van kapelaan Troonbeeckx startten enkele jongeren uit Eversel, die in Heusden lid waren van de kajotters, een afzonderlijke afdeling in Eversel. De eerste vergadering in december van dat jaar, aan de meisjesschool, werd nog gestoord door het lawaai van overvliegende bommen. AndrĂ© Jans, Cyriel Vandebroek, Jef Willems, Door en Fons Vandebrouck, Fons Coels, Jef Horions, Fons Schoofs en Jef Dams waren bij de eerste leden.

Henri Schepers startte in 1945 met een jong-KAJ werking en Louis Swinnen werd aangesteld als hoofdleider. Een barak werd in 1959 opgericht als lokaal op het terrein langs het nieuw kerkhof. Deze barak werd in 1970, in het kader van de voorbereidingen voor de bouw van het ontmoetingscentrum, verplaatst achter de hof van de pastorij, om later te dienen als kantine voor de startende voetbalploeg Red Star, waarna het werd gebruikt als vergaderlokaal en werfloods. Hierna werd ze verplaatst naar de industriezone als lokaal voor de St.- Jacobusgilde. 

 Ook in dat jaar 1950 werd Fons Vanlook, de eerste A.C.C.W. secretaris, leider van de K.A.J. Pastoor Gustave de Kock, die de maandelijkse vergaderingen leidde, zorgde voor de eerste vlag. Voor de betaling moest hij tegen zijn zin toelaten dat er toneel gespeeld werd. Later werd Albert Bosmans gedurende enkele jaren de hoofdleider. In 1965 kreeg het parochiezaaltje een grondige verfbeurt onder leiding van Robert Lemmens. Hier werden allerlei activiteiten georganiseerd. Thans beschikt de K.A.J in het jeugdhuis complex in de Butastraat over een lokaal waar op woensdag en vrijdag voor opvang van de leden wordt gezorgd. In 1968 werd er naast de K.A.J. ook een V.K.AJ afdeling opgericht op initiatief van Paula Bosmans, Annie Coels en Annie Vanluyd.

Kajotters voor het H. Hartbeeld rond 1950.
Staande: pastoor Gustaaf De Kock, Toine Luts, Louis Swinnen, Felix Swinnen en Albert Lucas.
Zittend: Jef Lucas, Fons Swinnen, Louis Schepers, Frans Lucas, Benedict Swinnen, Louis Neven, Benedict Swinnen, Jean Vos en Jozef Truyers

Hieronder vind je de gegevens voor het boek te kopen terug.
Het boek kan besteld worden door overschrijving van €15 pas te verkrijgen op rekeningnummer BE 45 7351 1613 8589. of bij Sylvain Huybrechts St Jansblok 93 te 3550 Heusden-Zolder tel. 011/75 94 01.
Boeken worden ook verzonden aan €15 + €6 (totaal €21)

Of je kan de boeken ook aankopen via de volgende punten....
*** Dagbladhandel ""Vera"" Guido Gezellelaan 9 te Heusden centrum
*** Zelfbediening Spar-Aerts Guido Gezellelaan 175 te Heusden-Zolder
*** Voedingswinkel Frans Gijbels Voortstraat Heusden-Zolder
*** En bij alle leden van de Geschied en Heemkundige Kring Heusden
De bestelde boeken kunnen afgehaald worden in de Bibliotheek tot en met 13 november ma - di - wo - do tussen14 - 19 uur vrij - zat tussen10 - 12 uur