donderdag 7 oktober 2021

ART27 ""ZOVEEL MEER DAN EEN TENTOONSTELLING"" 21 nov. tot 12 dec. 2021

Al 21 jaar brengt Art 27 vzw kleur in de donkere dagen van het najaar. Artikel 27 van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens stelt dat iedereen het recht heeft om te genieten van kunst en cultuur. Centraal in alle mensenrechten staat het begrip vrijheid. In onze turbulente wereld is vrijheid meer dan ooit een vaag en dubbelzinnig begrip. Kunnen we zomaar doen en laten wat we willen? Of betekent vrijheid ook dat we rekening houden met de gevolgen voor de gemeenschap?

‘Bella Ciao’ betekent letterlijk: ‘Dag Schoonheid’. Oorspronkelijk werd het lied gezongen door vrouwen die in mensonwaardige omstandigheden werkten in de Noord-Italiaanse rijstvelden in de 19de eeuw. Het werd bekend als Italiaans strijdlied tijdens Wereldoorlog II, populair bij de Partizanen die zich verzetten tegen fascisme en nationaalsocialisme. Daarna werd het wereldwijd gezongen als een hymne voor de vrijheid en het verzet.

Met de expo ‘Bella Ciao’ brengt Artikel 27 een ode aan schoonheid en vrijheid van denken. De meer dan 30 deelnemende kunstenaars nodigen u uit om via hun beeldentaal vrijheid en schoonheid te bewonderen, te herontdekken en te besnuffelen. In de indrukwekkende mijnsite ZLDR luchtfabriek gaan hedendaagse kunst en erfgoed naadloos in elkaar over. Omdat onze geschiedenis ons en onze samenleving maakt tot wat we geworden zijn.

Artikel 27 opent op zondag 21 november om 14 uur in de compressorenzaal van ZLDR Luchtfabriek en is te beleven tot en met zondag 12 december. De expo is elke dag [behalve op maandag] gratis te bezoeken van 14 tot 18 uur. Er is ook een gezellig Fairtrade-kunstcafé dat trouwens ook open zal zijn wanneer er een avondvoorstelling is in de schouwburg.

De laatste dag van de expo op zondag 12 december, verrassen de kinderen van wijkwerking Lindeman het publiek met een performance. Bij valavond vindt het traditionele vuurkunstwerk plaats op het marktplein. Rondleidingen boeken kan via artikel27@pandora.be. De opbrengst van de kunstverkoop en de rondleidingen wordt geschonken aan Mali Muleba vzw [Tanzania] en vzw Suyana Peru.

De organisatoren vragen om een mondmasker mee te brengen. Een actuele update van eventuele andere virusmaatregelen vindt u binnenkort op www.artikel27.eu of op www.facebook.com/artikel27

Artikel 27 2021 is een organisatie van Art 27 vzw, trots ondersteund door CC MUZE, GROS en gemeente Heusden- Zolder, vzw Het Vervolg, wijkwerking Lindeman en ECRU/Vlaamse Overheid.