maandag 4 oktober 2021

"" 100 jaar KVLV Eversel "" Gerda Beutels werd de 4de voorzitster

Ik ben geboren in het moederhuis van Hasselt op 21 februari 1957 als oudste dochter van Raymond Beutels en Maria Tielens en groeide op aan de Koerselsebaan in Heusden, samen met mijn jongere zus Linda. Mijn moeder was van Koersel. Mijn vader van de Heusdense Voort.

Als jong meisje was ik actief als leidster van de jeugdbeweging en speelpleinwerking. Het Heem langs de Schomstraat in Heusden en kapelaan Troonbeeckx zijn me heel bekend. Ik trouwde op 9 september 1977 met André Frederix. Hij was afkomstig van de Kanaalweg in Heusden. Onze huwelijksnacht beleefden we in Eversel. We huurden er een huis in de Pater Beckersstraat, eigendom van André Swerts en Maria Aerts. Als je met je gezicht naar Beringen, in de P. Beckersstraat staat, voor de boerderij van Frans Leyssens en Pauline Schepers. Rechts van hen woonde Jef Coels en Maria Jordens. Dan woonden wij en naast ons woonde toen Regina Coels.

Een prachtige buurt waar we als jong koppel goed werden ontvangen. Pauline van Leyssens was altijd klaar voor een babbel op straat. Maria van Jef Coels nodigde ons dikwijls uit voor de koffie met zelfgebakken wafels en dan zei ze:” Pak maar, als ze op zijn, bak ik andere” Van hen leerde ik veel over bloemen en planten. Dat was hun hobby. Zij hadden een mooie verzorgde tuin.

Regina die naast ons woonde zag ik dikwijls werken in haar groentetuin. Zij wist me van alles te vertellen over planten en zaaien. Van haar leerde ik dat mosterd ook in de tuin gezaaid kan worden (een groente) die ik tot dan toe niet kende .Ik kende enkel mosterd in een potje uit de winkel. Het waren prachtige mensen die me ook de weg hebben gewezen naar KVLV. Zij waren daar ook bij. Zo herinner ik mij nog de kooklessen in de school, een feest en kaartwedstrijd in zaal Violet, de vroegere Venus.

Het was Yvonne Coels, de dochter van Jef en Maria die een eindje verder in de straat woonde, die langs kwam voor mijn 1ste lidgeld. Zij was toen de wijkverantwoordelijk In juli 1979 zijn we verhuisd naar de Bavostraat. Het huis waar we nog steeds wonen. Oh, wat miste ik die buren uit de P. Beckersstraat. Je moet weten, toen woonden er weinig mensen in onze buurt. We kregen twee dochters, Hilde en Els en sinds toen leerde ik ook meer leeftijdsgenoten kennen. Eerst op het kinderheil, later de school. Er kwamen ook meer huizen bij rondom ons, en ik mag zeggen, daar is het nu ook goed!
Sinds we in de Bavostraat wonen, kwam Germaine Rayen als wijkverantwoordelijke voor KVLV langs. Al vlug wist ze me te overtuigen om al eens mee toneel te spelen en in het bestuur te komen. In 1990 gaf Marie Josée Vanluyd ontslag als voorzitster. Na de verkiezingen zou ik haar opvolgen. Het was een totale verrassing, en ik kreeg 3 dagen bedenktijd. Ik stelde me heel wat vragen. Ik wilde ook graag met André overleggen. Ik was toen een jonge vrouw van 33 jaar. Een hele uitdaging! De meeste leden waren allemaal ouder dan ik. Ik heb toen “ja” gezegd.

Samen met een heel bestuur hebben we KVLV verder gedragen tot wat ze nu is. Met hoogtes en laagtes. Maar met veel goede wil en gezond boeren(innen)verstand. Ondertussen ben ik reeds 27 jaar jullie voorzitster en zijn Wout, Daan, Giel, Sien en Juul mijn kleinkinderen. Rekenend op een heel team van bereidwillige vrouwen en de steun van God, ben ik fier en blij nog steeds jullie voorzitster te mogen zijn.
Gerda

Het boek ""100 jaar KVLV Eversel "" is nog steeds verkrijgbaar.in  A4 formaat
Hiervoor neem je best contact op met de volgende personen
gerdabeutels@hotmail.com   of via  FB Gerda Beutels
godelieve.swinnen27@telenet.be  of via FB Godelieve Swinnen