dinsdag 19 oktober 2021

""100 jaar KVLV Eversel "" 1927 : Ons Kookboekje

Ons Kookboek verschijnt voor het eerst als Ons Kookboekje. Het telt 138 bladzijden en 391 recepten over groenten eten en voedsel bewaren.
Deze eerste editie van de kookbijbel werd samengesteld door vrouwen en wel door leraressen huishoudkunde. Het is eigenlijk een samenvatting van de kookcursussen die toen in de Boerinnengilde werd gegeven. Maar voor het drukwerk waren ze nog wel aangewezen op de structuren van de Boerenbond.

De lessen moesten variatie brengen in het schrale, eentonige boerenmenu. Opvallend is dat toen al gehamerd werd op gezonde voeding. “Leren hoe je op een goede en gezonde manier eigen geteelde producten kon verwerken.” Er stonden 10 gezondheidsregels in het boek. Eén ervan luidde dat we minder ‘vlees’ moesten eten. Als er wat te vieren viel, konden de ‘buitenvrouwen’ ook steeds in dit boekje terecht. Zo kan je lezen in het voorwoord: “Ons boekje wil zoveel mogelijk volledig zijn en bereidingen aangeven voor Zon- en feestdagen, de kermisdagen enz. Opdat de vrouw in staat zou zijn door haar kookkunst de huiselijkheid,

Het boek ""100 jaar KVLV Eversel "" is nog steeds verkrijgbaar.in  A4 formaat
Hiervoor neem je best contact op met de volgende personen
gerdabeutels@hotmail.com   of via  FB Gerda Beutels
godelieve.swinnen27@telenet.be  of via FB Godelieve Swinnen