maandag 6 september 2021

Beleidsmakers aan het werk

Kort
• De toegangsweg naar scouts De Perenboom is niet langer toegankelijk voor auto’s om sluikstorten en overlast van hangjongeren te weren.
• ‘Kameleon’ wordt de nieuwe naam van ons Huis van het Kind.
• Het lokaal bestuur voorziet 10 Blue-bike abonnementen waarmee het personeel gebruik kan maken van deelfietsen voor duurzame dienstverplaatsingen.

12 Youca-medewerkers bij ons lokaal bestuur
Op 21 oktober organiseert YOUCA een Action Day. Duizenden jongeren engageren zich om een dag aan de slag te gaan bij een bedrijf, een organisatie, een overheid ... Het loon, € 55, dat ze op die dag verdienen gaat naar jongerenprojecten wereldwijd. Dit jaar gaat het project over gelijke kansen & non-discriminatie in BraziliĆ« en de Filipijnen.

Subsidies voor verbetering aan jeugdinfrastructuur
Jaarlijks reserveert ons bestuur € 30 000 subsidies voor keuringen van de brandveiligheid en verbeteringen aan lokalen of terreinen. Voor grotere projecten kan een aparte aanvraag ingediend worden. Het schepencollege kende Berkenheim een subsidie van € 19 402,71 toe voor het plaatsen van brandveilige ramen en deuren. Aan Jogem is € 60 000 toegekend voor renovatie van de jeugdlokalen waarvan de opening reeds op 18 juni plaatsvond.

Natuurbeheerplan voor Bovy
In een natuurbeheerplan wordt voor een lange periode vastgelegd op welke manier met natuur zal worden omgegaan. We bekijken hoe het met de planten en dieren is gesteld en hoe deze toestand verbeterd of in stand gehouden kan worden. En we zoeken naar de beste manier om mensen te laten genieten van het gebied zonder de natuur te schaden. Het plan wordt opgemaakt in samenwerking met Regionaal Landschap Lage Kempen.

Lezen tijdens de lockdown
Ook voor onze bib stond het afgelopen anderhalf jaar in het teken van corona. Dat ging van een tijdelijke sluiting, over een afhaalservice en boekpakketten aan huis, tot de lancering van het nieuwe e-boekenplatform Cloudlibrary. Onze collega’s van de bib waren natuurlijk nieuwsgierig naar hoe hun lezers de coronacrisis zelf beleefd hebben en lieten hun werking op de rooster leggen. Dan was je zeker niet de enige! De tevredenheid over de bib blijft groot en de bezoekers voelen zich er veilig. Toch willen 4 op de 10 de bib pas opnieuw binnenstappen wanneer alles weer verloopt zoals voordien. De overgrote meerderheid van de bezoekers vindt de bib nu belangrijker dan ooit.

Volgende gemeente- & OCMW-raad
Afhankelijk van de geldende maatregelen vindt de raad van 30 september digitaal plaats of in de raadzaal. Raadpleeg onze website voor recente informatie.
Info: www.heusden-zolder.be/bekendmakingen