woensdag 1 september 2021

3de Short Endurance Race in Zolder

De zomervakantie loopt stilaan ten einde en dat schept het perfecte scenario voor de 3de Short Endurance Race in Zolder
De Short Endurance is een uithoudingskampioenschap met drie races van 2 uur en een race van 4 uur. Donderdag 26 augustus vond de 3de race van de serie plaats op het circuit van Zolder. Een dag met gemengde weersvoorspellingen, een paddock open voor publiek en bezoekers, open uitlaten toegestaan en 36 deelnemende teams op de start grid. Alle ingrediënten voor een geslaagde en spannende racedag.

De ochtend kwalificaties begonnen met lastige omstandigheden. Een eerste kwalificatiesessie op een half nat-half droge baan maar toch gingen 25 teams op weg om het te testen. Met het SSP Team Lunatic bovenaan de lijst met 1.46.962.

Ook de 2e kwalificatie was spanend. Enkele seconden voordat het tijd was om naar buiten te gaan, begon het te regenen waardoor de teams voor een tweestrijd kwamen te staan over welke banden ze zouden gebruiken. Sommige gokten op slicks, anderen op regenbanden. Er waren slechts 12 teams om het te proberen in deze gemengde weersomstandigheden.

Gelukkig voor iedereen werd het weer vanaf de derde kwalificatie stabieler en gingen alle teams aan de slag om hun startpositie te bepalen. Met Mototech (1:38.236), Circuit Sletjes (1:38.624) en High Voltage Racing (1:38.942) als snelste in de Superbike klasse en Derous Dewever (1:41.567), Team Lunatic (1:42.224) en Blue (1:42.702) in de Supersport. En wat is een betere manier om de race te beschrijven dan in de woorden van de toppiloten zelf? Dit is wat ze ons vertelden tijdens de podiumceremonie:
In de Supersport klasse werd het podium opgeëist door MSD Racing op de 3de plaats, Blue op de 2de en Derous Dewever op de 1ste plaats.
De MSD Racing team, Arno Derous en Jonathan Burgois, vertelde ons dat “Het de eerste race is die we samen hebben gedaan en ook onze eerste Short Endurance. We zijn dus echt blij. We reden een goed en constant tempo. We hadden dit niet verwacht.”

Het Bleu team bestond uit Sonja Dupont, 2020 Vlaams SSP Sprint en Endurance Kampioen, en Eric Hubert, meervoudig Belgisch Kampioen. "We eindigde als tweede na een gevecht met de leiders, zij reden echt goed! We zijn blij, het was een geweldige race. "
De winnaar in de SSP klasse was het team Derous Dewever met Koen Dewever en Chris Derous. Zij verklaarden dat “Het heel goed was vandaag. Een beetje problemen gehad met de motor maar dankzij mijn teammaat toch de 1ste plaats behaald.“ En ze vierden niet alleen de overwinning, maar ook een verjaardag: “Het zat heel goed vandaag. Het was gisteren mijn verjaardag en nu kunnen we dat goed gaan vieren.”
Bij de superbike werd van de 19 deelnemers het podium opgeëist door het Daiki Team op de 3de plaats, Circuit Sletjes als 2e en Mototech als overall winnaars met David Drieghe en Davy Maes als piloten.

In he woorden van het Daiki team zelf “het was niet gemakkelijk. We hadden problemen met het weer, net als iedereen. We kwamen hier aan met regenbanden, we hadden geen slicks. We deden het met wat we hadden, we draaiden ze om, we deden het allemaal! Mijn collega Raphael had daar ook veel moeite mee, maar het belangrijkste is dit resultaat en om het zonder crashen te hebben gedaan, vooral voor mij die daar veel problemen mee had, het is gelukt! In ieder geval bedankt aan iedereen.” Verklaarde Raoul Troisfontaine. Zijn teamgenoot, Raphael Gerein, voegde eraan toe dat “Ik ben erg blij met deze dag. Ik had wat mechanische problemen vanmorgen, maar alles is nu in orde.”
“In de voormiddag begon het al vrij moeilijk met het onduidelijke weer, maar kwalificeren viel al bij al wel nog goed mee, we zijn als tweede kunnen starten.” Verklaarde Wouter Stevens van de team Circuit Sletjes -“De wedstrijd ging goed. We zijn content, het was een plezante race.” Zijn team maat Stijn Bytebier voegde eraan toe dat “het vermoeiend was. Na mijn val vorige week, moest ik weer wat vertrouwen vinden. Ik moest vandaag onder andere mijn rijstijl veranderen en het uiteindelijk beetje bij beetje weer opbouwen. Dit hadden we niet verwacht. Alles is boven ons verwachting verlopen, dus we zijn blij met de tweede plaats.”

Voor het Mototech team “het was vrij goed vandaag. In de kwalificatie waren de rondetijden al vrij goed en toen konden we in de race een beetje opbouwen en versnellen met de constanten .36, .37 en .38, zodat we met een ruime marge konden winnen. We komen zeker terug voor de laatste Short Endurance en gaan op zoek naar nog een overwinning.” De Short Endurance Series heeft zijn laatste race op 16 september in Zolder. En voor het zover is, vindt de finale van de Van Zon Sprint Series plaats op donderdag 02 september in Zolder.
KLIK HIER om alle uitslagen te lezen. 
Redactie: Nora Berecoechea Foto’s: met dank aan actiefoto.eu