dinsdag 8 augustus 2023

Wandeling door het mijn verleden

De mijnsite is de stille getuige van wat ooit één van de meest bloeiende industrieën van Limburg was. In 1992 sloot de mijn van Zolder als laatste in de Benelux haar deuren. Vele van de beschermde mijngebouwen kregen ondertussen een nieuwe functie. Vier wandelingen leiden je langs het levendige mijnverleden en het kleurrijke heden van Heusden-Zolder.
  • Terril- en tuinwijkwandeling (bewegwijzerd - 7,5 km)
Wat Michelinsterren voor restaurants betekenen, zijn landschapssterren voor bijzondere stukjes natuur. De mijnterril is een driesterrenplekje dat je absoluut niet mag missen. Via het wandelpad vanaf de zuidvoet van de terril, bereik je de top op een hoogte van 155 m. Je wordt er beloond met een fascinerend uitzicht over de omgeving. Bij helder weer kan je kilometers ver kijken.  Aan de voet van de terril ligt Lindeman, één van de eerste tuinwijken in Limburg. Smaakvol tafelen doe je er in één van de gezellige Italiaanse tavernes.
Mijnterril: Halstraat z/n | toegankelijk van zonsopgang tot -ondergang | Gratis parking en picknickbanken
  • Mijnarchitectuurwandeling (bewegwijzerd - 9,5 km) 
De wandeling voert je langs de belangrijkste beschermde gebouwen op de mijnsite. Daarna bezoek je de mijncité met verschillende bouwstijlen. Deze verwijzen naar de rangorde: hoe hoger de functie, hoe dichter men bij de mijnsite woonde en hoe groter het huis was.
  • ZLDR Smaakvol (digitale wandeling met app - 6,5 km)
Dompel je onder in authentiek Limburg.  In de bruisende Koolmijnlaan proef je zuiderse lekker­nijen in de vele eethuizen en cafeetjes. Flaneer langs typische handelszaken en bewonder de kleurrijke outfits voor traditionele Turkse feesten. Originele mijnwerkershuisjes en statige direc­teurs- en ingenieurswoningen vormen het decor van de levendige mijncité. Geniet ervan tijdens deze digitale wandeling.
  • ZLDR Luchtfabriek (indoor)
Hoe geraakten mijnwerkers down under en hoe slaagden ze erin om op 800 m diepte te kunnen ademen? Wil je weten hoe lucht werd gemaakt om machines aan te drijven? Altijd al eens willen voelen om in een eindeloze schacht te staan, of je niet meer te kunnen oriënteren in het donker? Of ben je gewoon fan van coole snufjes? ZLDR Luchtfabriek neemt je mee doorheen het grootse ophaal­machinegebouw!
 Praktische informatie:
  • Startplaats alle wandelingen: Verdieping, Marktplein 5
  • Wandelkaarten: Toerisme Heusden-Zolder, Vrunstraat 6