woensdag 18 augustus 2021

""Op de Heusdense Voort "" schooltje eerste verhaal

Het kleuterschooltje van de Voort kende tot  ergens 2010 drie groeifases.
Het allereerste schooltje (nu ja,...) was in feite een houten barak. Die barak hoorde toe aan de oude gilde (Sint-Willibrordusgilde) en was gelegen in de huidige Kruisvijverstraat. De school startte in september 1959 en de eerste kleuterleidster was "Mère Monique". Toevallig kende 1959 een strenge winter en het was dan ook niet verwonderlijk dat de rook van de kachel enerzijds en de stank van het bier (er werd in de weekends getapt) anderzijds, Mère Monique inspireerde om zo snel mogelijk een ander onderkomen te zoeken voor haar kleuters. Men toog dus vanuit de "ongezonde" barak naar een tweede onderkomen: het oud huis van Polleke Vogels in de Voortstraat (tussen de Uilshoek en de Kruisvijverstraat). Ook daar was het verblijf van korte duur want na ongeveer  

een half jaar verhuisde men vanaf september 1960 definitief naar de huidige plaats in de Knaepenstraat  aanvankelijk nog in de houten bouw waarin juffrouw Paula en juffrouw Vera "huizen", later werd ook een stenen bouw bij gemetseld. In 1960 stond in de Knaepenstraat (die toen nog Garenstraat heette) slechts één huis: een lemen optrekje, niet groter dan een bakhuis, waar Gust Vandebroek woonde. Het huis stond (met een tuin en een haag ervoor) tegenover de poort van de school.

Uit het boek ""De Voort op "" dat nog steeds verkrijgbaar is bij Maurice Mues KLIK HIER en je kan hem contacteren via zijn Facebook account.