dinsdag 10 augustus 2021

"" Op de Heusdense Voort "" "Jef van Lowie van Gloary" "referee" van de jaren dertig

We hebben het al zo veel gehad over voetbal op de Voort. Maar deze voetballer, geven we een speciaal plaatsje op deze website & boek. Het geeft aan hoe het voetbal in de jaren '20 er aan toe ging. Het is niet te vergelijken, laat staan te begrijpen voor onze jeugd die, wanneer ze talent hebben, al met een auto naar de training gaan.

Hij voetbalde vanaf zijn 12 jaar, met klompen aan de voeten, tegen een zelfgemaakte bal aan de Beringerheide aan Vanhelmont  (+:- 1920).
Voetbalvelden waren er toen bijna niet. Door de week liepen de koeien erop, 's Zondags draafden wij over het veld. Het gras werd met de zeis gemaaid. maar stond nog enkele centimeters hoog en de koeienvlaaien moesten nog weg genomen worden.

"In de jaren '30 werd Jef scheidsrechter; lk kende iets van voetbal en moest mijne plan trekken, eerst in provinciale, later in bevordering. Het was toen veel sportiever en ze voetbalden voor een pint bier". Jef kreeg de bijnamen zoals "" schrale zwarte kraai  & blinde bok"". En dikwijls moest ik van de suppoters een bril gaan kopen.
Verplaatsingen tot Achel gebeurden met de flets langs zandwegen, vertrek om I I uur, om l5 uur wedstrijd, dan wassen en om 20 uur terug thuis.

Uit het boek ""De Voort op "" dat nog steeds verkrijgbaar is bij Maurice Mues KLIK HIER  en je kan hem contacteren via zijn Facebook account.