zaterdag 13 augustus 2022

DOMEIN VAN SOEST (UBBERSEL | EVERSEL)


Het domein Van Soest nabij de grens met Beringen vormt een belangrijke stapsteen tussen valleien van de Geeneikenbeek en de Mangelbeek. Je kunt het nu moeilijk voorstellen maar in de 18de eeuw was het gebied nog woeste grond. Terwijl het in de 19de eeuw al voor de helft bebost was. Het Vlaams Gewest kocht het domein in 1998 van de vroegere domeineigenaar Van Soest.

Speelhuisje
De centrale dreef die naar het speelhuisje  leidt dateert van 1950 In de nabijheid heir van kan je op enkele waardevolle zomereiken botsen, verder zie je hier gewone den. Het speelhuisje is gelegen in de speelzone. Deze is 4ha groot en bestaat uit een mooie combinatie van speelweide & bos. De landduinen en de interessante afwisseling van loof - naaldbomen  vormen het ideale decor voor een gezellige wandeling te maken.

FSC certificaat

Reen hebben het hier prima naar hun zin, maar ook andere zoogdieren zoals vos, bunzing vinden in Van Soest een geschikte biotoop. En hoog in de lucht kun je buizerds, sperwers en ransuilen waarnemen. Opvallend zijn de zwarte specht en de kolonie kauwen die jaarlijks de bomenholtes bewonen in het bos. Bijzondere planten zijn de dalkruiden en  eikvaren
Dat het Agentschap voor Natuur & Bos zorgvuldig omgaat met het domeinbos wordt nog eens extra benadrukt door de toekenning van het FSC certificaat voor Bos. 
FSC staat voor Forest Stewardship Council, het internationaal erkend bewijs voor verantwoord en duurzaam bosbeheer.

Bescherm uw hond
Hou daarom uw hond aan de leiband
De natuur nodigt u uit om je hond de vrije loop te geven. Toch is dat geen goed idee.
Want veel mensen zijn bang van loslopende honden. En zeker kinderen!!!
Grondbroeders zoals ree├źn en vogels panikeren waardoor de jongen aan hun lot worden overgelaten.
Aangelijnd bescherm je meteen je beste vriend tegen een met andere honden of met wilde dieren zoals een ree of everzwijn en teken.
Hond aan de lijn, 't zal wel zijn
Met zeer veel dank aan Agentschap Natuur & Bos voor deze info en foto's op het domein Van Soest. 
www.natuurenbos.be