woensdag 6 juli 2022

Dit is Heusden-Zolder => Pastoor Gerwien Hillen


Begin jaren vijftig kwam pater Gerwien in Berkenbos hier toe en zou hier een heel wat werken verzetten en zich volledig ten dienste zetten van de jeugd. Wij kijken even terug  wie was pater Gerwien en wat deed hij allemaal in de beginjaren van Berkenbos.
Pater Gerwien Hillen was de jongste spruit uit een gezin van zes, en zijn studies volbracht Gerwien in Hechtel en Heusden en trad nadien in het novicaat te Tielt. Zo volgde hij filosofie te Rekem en nadien Theologie te Sint Truiden. waar hij ook op 08 augustus 1943 tot priester gewijd werd.
Vervolgens volgde pater Gerwien nog een apostolaatsstage te Turnhout en Rekem om dan als missionaris naar China te vertrekken dit van 1946 - 1951. Toch tijdens de  moeilijkheden die  in dat land waren werden zij in 1951 het land uitgewezen.
Zo genoot pater Gerwien van een korte rustperiode te Hasselt, waarna hij via Donk in Heusden belandde als pater in Berkenbos.

Hier in Berkenbos maakte pater Gerwien zich uiterst verdienstelijk in verscheidene jeugdbewegingen.
Zijn eerste project was de jeugd een eigen clubhuis schenken, dat werd een oude houten barak  die in het Baltisch kamp werd afgebroken en geplaatst werd op het speeltuintje van Berkenbos. Dit clubhuis kreeg de naam ""BRAK"" mee en zou als ik me niet vergis einde jaren zestig of begin jaren zeventig afbranden.

De jeugd was het levenswerk van pater Gerwien in Berkenbos, en door zijn toedoen mochten de Chiro Berkenbos een uitbreiding verwachten van nieuwe lokalen. In totaal kwamen er 13 nieuwe lokalen wat goed was voor een 700 m² nieuwe lokalen waarna er jaren nadien nog eens 2 extra grote kleedkamers bij kwamen.

In de parochiewerking stelde pater Gerwien zich ten dienste van de vele verenigingen waarvan hij ook het proostschap op zich nam. Denken we maar aan de K.A.J. en de V.K.A.J. de mijnwerkersbrancardiers de KWB en ACV de ziekenkas en de bond der gepensioneerden. Zo stichtte pater Gerwien ook het Marialegioen. En elk jeugdkamp van de Chiro was pater Gerwien actief en toonde een echte vader te zijn voor de kinderen.

Beschrijving van Pater Gerwien  met zijn levenswerk
Hillen Arnold (Pater Gerwien) 
 °17/10/1916 Bocholt †01/12/2004 Waterschei 
ingetreden in de Minderbroedersorde op 20 september 1937 
priester gewijd te Sint-Truiden op 8 augustus 1943 
missionaris in China van 1946 tot 1951 
plaatsvervangend pastoor te Donk tot 1953 
kapelaan te Berkenbos Heusden van 1953 tot 1967 
pastoor van de parochie Sint-Jozef te Henis Tongeren van 30/09/1966 tot 1997 
vanaf 1997 op rust in het klooster te Hoevenzavel geboren te Bocholt op 17 oktober 1916  
godvruchtig overleden op de palliatieve zorgeenheid van het AndrĂ© Dumontziekenhuis te Waterschei op 1 december 2004